1
min read
A- A+
Pročitano

Led na Aljasci topi se nevjerovatnom brzinom, stanovnici i naučnici uznemireni

02/07/2019 - 20:22
Autor:Fos Media
421 pregleda

Arktički morski led duž sjeverne Aljaske ove godine se topi mnogo brže nego inače, što je uznemirilo stanovnike koji se boje da će ova pojava negativno uticati na ribe, morske ptice i tuljane u tom području.

foto

Foto: NASA Climate Change

Neobično brzo topljenje leda rezultat je temperature okeana, a uzrokovalo je zabrinutost zbog nedostatka hrane za tamošnje zajednice.

"Rano topljenje je ludo", rekla je za Enkoridž dejli njuz Dženet Mičel, stanovnica sela Kivalina na sjeverozapadu Aljaske.

Ispričala je kako su ljudi iz njenog plemena početkom juna putovali brodom više od 80 kilometara kako bi pronašli bradate foke na ledu. Ranije su se bradate foke mogle loviti odmah izvan sela, ali zbog toplih temperatura led se otopio, što ih je odvelo dalje na sjever.

"Nismo znali da li ćemo imati zimsku hranu. Bilo je strašno", rekla je.

Rik Toman, klimatolog s Univerziteta Aljaska Ferbenks, objavio je prošle sedmice na društvenim mrežama da se "led na Arktiku peče", navodeći da je temperatura površine mora prošle sedmice bila za devet stepeni celzijusa iznad prosjeka. Sve to, naveo je, utiče na klimatski sistem, hranu, zajednice i trgovinu, prenosi Klix.ba

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari