1
min read
A- A+
Pročitano

Na trgovini divljim životinjama zarađuju se milijarde, opasnost po bioraznolikost

07/10/2019 - 22:46
Autor:Fos Media
143 pregleda

Više od 5.500 vrsta ptica, sisara, vodozemaca i gmizavaca, predmet je trgovine na tržištu divljim životinjama, što je otprilike 50 posto više nego što se ranije pretpostavljalo, objavljeno je u časopisu Science.

Foto: Ilustracija

Legalna i ilegalna trgovina divljim životinjama industrija je vrijedna milijarde dolara i jedna je od većih prijetnji po bioraznolikost.

Ali, razmjere te trgovine ne shvataju se dovoljno ozbiljno.

Istraživanje naučnika sa univerziteta na Floridi i sa britanskog univerziteta u Šefildu pokazalo je da su ugrožene vrste u tome nesrazmjerno zastupljene.

Pokazalo se tako da se trguje svakom četvrtom vrstom sisara, a te se životinje uglavnom koriste za proizvodnju raznih proizvoda, poput na primjer ljuskari, koji se ubijaju zbog ljuski i mesa.

Trguje se i svakom četvrtom vrstom ptica, podjednako kao kućnim ljubimcima i za upotrebu u tradicionalnoj medicini. Tako na primjer, raste potražnja za kljunorozima kojih je poslednjih godina prodato na desetine hiljada.

Na tržištu je i svaka osma vrsta gmizavaca i svaka deseta vodozemaca, uglavnom kao egzotičnih kućnih ljubimaca.

Autori izvještaja na osnovu trendova predviđaju da će buduća trgovina, zakonita i nezakonita, uključiti još 3.000 vrsta, uglavnom ugroženih, poput afričkih ljuskara, kojima je počelo da se trguje nakon što je one azijske teže pronaći.

"Često se očuvanjem neke vrste počnemo da bavimo tek pošto se zabilježi drastičan pad njihovog broja", zaključuju autori.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari