1
min read
A- A+
Pročitano

Nacionalna geografija: Skoro sav kiseonik iz okeana, ne Amazonije

30/08/2019 - 21:02
Autor:Fos Media
695 pregleda

Tvrdnja da kišna šuma Amazonija proizvodi petinu kiseonika na Zemlji nije tačna, piše "Nešenel džiografik"

Foto

Ilustracija: Getty images/ Handout

Skoro sav kiseonik na Zemlji potiče od okeana, a zalihe će potrajati milionima godina, međutim, ističe se u članku, mnogi su razlozi zbog kojih bi svijet trebalo da bude užasnut požarima u Amazoniji.

Skot Dening sa Univerziteta u Koloradu podsjeća za list da skoro sav slobodan kiseonik u vazduhu proizvode biljke putem fotosinteze, a da se oko trećina kopnene fotosinteze obavlja u kišnim šumama, među kojima je Amazonija najveća.

Svake godine proizvedeni kiseonik potroše požari i živi organizmi - drveće stalno odbacuje mrtvo lišće, grane, korjenje i drugi otpad, koji zauzvrat hrane ekosistem organizama. Time se, kako se navodi, najviše hrane insekti i mikrobi, ali svaki korak procesa troši kiseonik.

Ipak, uprkos činjenici da proizvodi oko pet do šest odsto kiseonika na Zemlji, Amazonija je bitna iz drugih razloga, prije svega zbog izvlačenja ugljen-dioksida iz atmosfere.

Zbog toga, naučnici kažu da nije odgovarajući ustaljeni naziv Amazonije - "pluća planete" - već kišnu šumu porede sa džinovskim klima-uređajem.

Amazonija je, kako se navodi u tekstu, jedan od najznačajnijh faktora u usporavanju klimatskih promjena, zajedno s tropskim šumama u centralnoj Africi i Aziji.

Amazonija je takođe i riznica života - u njoj živi desetine hiljada biljnih i životinjskih vrsta, te zbog toga i predstavlja najraznovrsniji ekosistem na svijetu.

Taj ekosistem prijete da unište klimatske promene, nekontrolisana sječa i ljudski nemar.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari