1
min read
A- A+
Pročitano

NASA ipak kupuje mjesta za svoje astronaute u Sojuzu iako se Spejs Iks priprema za istorijski let u svemir

14/05/2020 - 14:12
Autor:Fos Media
59 pregleda

NASA je sklopila sporazum sa Ruskom svemirskom agencijom Roskosmos kako bi američkim astronautima omogućila da na jesen otputuju u svemir na raketi "Sojuz" i pored toga što "Spejs Iks" planira svoj istorijski let.

f

Foto: Shutterstock

Iz Roskosmosa su 12. maja obavijestili javnost da je potpisan ugovor o obezbjeđivanju mjesta za američke astronaute na svemirskom brodu "Sojuz MS" koji će krenuti put Međunarodne svemirske stanice na jesen 2020. godine, a prenosi Tass.

 

Roskosmos nije htio da objelodane sumu koju je Vašington platio za sjedišta, tvrdeći da su ti djelovi ugovora povjerljivi, dok je portptarol Nase novinarima rekao da su postigli dogovor vrijedan 90,25 miliona dolara, što uključuje i troškove leta, obuku pred lansiranje i uslugu slijetanja.

Jedan od rukovodilaca Nase, Džim Brajdenštajn, je još početkom maja najavio da su dvije zemlje blizu sporazuma o mjestu za astronaute i da će ugovor uskoro biti sklopljen, naglasivši da američki astronauti moraju da imaju pristup Međunarodnoj svemirskoj stanici ka kojoj će "Sojuz" krenuti najesen.

"Spejs Iks", kompanija za svemirske letove Ilona Maska, priprema istorijsku misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu za 27. maj. Na ovaj let Nasa će poslati astronaute Daga Harlija i Boba Benkena, koji će u orbitu odletjeti raketom kompanije "Falkon 9", a zatim se kapsulom "Kru dragon" povezati sa Mađunarodnom svemirskom stanicom. U zavisnosti od situacije, dvojac će ostati na Stanici najviše četiri mjeseca, a zatim će ih zamijeniti četvoročlana posada.

 

Posle više odlaganja, lansiranje najavljeno za 27. maj biće prva američka svemirska misija koja će poletjeti sa tla Amerike još od 2011. godine kada je Nasa prekinula letove šatla i počela da svoje astronaute prevozi ruskim svemirskim letilicama, po cijeni od milion dolara po sjedištu.

Na nedavnoj konferenciji za medije, rukovodilac Nasinog programa za Međunarodnu svemirsku stanicu, Kirk Šireman, je najavio da će odluka o kupovini dodatnih sjedišta na letovima "Sojuza" zavisiti od toga da li će "Spejs Iks" uspjeti da ponovi putovanje na svom "Kru dragonu", a ne da izvede samo jedan uspešan let, prenosi RTS.

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari