1
min read
A- A+
Pročitano

NASA otvara Međunarodnu svemirsku stanicu za turiste

07/06/2019 - 20:43
Autor:Fos Media
166 pregleda

Američka agencija NASA saopštila je da će od iduće godine uz plaćanje odobravati svemirskim turistima i firmama da koriste Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) za kraće boravke.

Foto

Foto:Beta, Ilustracija

"NASA otvara Međunarodnu svemirsku stanicu za komercijalna putovanja", rekao je u Njujorku Džef DeVit, finansijski direktor američke svemirske agencije.

NASA će dozvoliti do dvije kratke privatne misije godišnje, rekao je drugi zvaničnik Robin Gejtens.

To će biti boravci do 30 dana, navela je NASA, a potencijalno do dvanaestak privatnih astronauta bi moglo da boravi na MSS godišnje.

Privatne astronaute će isključivo prevoziti dvije kompanije koje za sada razvijaju letjelice za NASU, Spejseks sa kapsulom Kru Dragon i Boing koji gradi kapsulu Starlajner.

Te kompanije će birati klijente i naplaćivaće put što će biti najskuplji dio avanture, otprilike 58 miliona dolara povratni put, koliko su prosječno naplaćivali Nasi za prevoz njihovih astronauta.

Međutim, turisti će dodatno platiti NASI boravak u orbiti, za hranu, vodu i cio sistem podrške na Stanici, što će koštati oko 35.000 dolara na noć po astronautu, rekao je Džef DeVit.

Međunarodna svemirska stanica ne pripada NASI, ona je sagrađena sa Rusijom od 1988. i druge zemlje učestvuju i šalju astronaute, međutim SAD kontrolišu većinu njenih modula.

Ovo neće biti prvi svemirski turisti, američki biznismen Denis Tito bio je prvi, 2001. godine, on je tada platio Rusiji oko 20 miliona dolara za taj put.

Pročitajte i ovo:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari