1
min read
A- A+
Pročitano

Nataša Raičević najcitiraniji profesor UCG

24/10/2019 - 12:16
Autor:Fos Media
169 pregleda

Na Google Scholar listi ili Google znalcu, najvećem svjetskom veb pretraživaču naučnih radova, nalazi se 393 imena naučnika Univerziteta Crne Gore, a na osnovu citiranosti naučnika od drugih kolega na svjetskom nivou, izdvaja se prvih deset naučnika sa UCG, među kojima na prvom mjestu redovna profesorica Prirodno-matematičkog fakulteta Nataša Raičević, sa 9.442 zabilježena citata.

foto

Foto: Printscreen

Oblast djelovanja profesorice Raičević je fizika elementarnih čestica.

Na drugom mjestu je bivši rektor UCG, redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta Ljubiša Stanković (sa 8.356 citata). On je saradnik najveće tehničke profesionalne organizacije na svijetu za napredak tehnologije, član "Academia Europaea" i član CANU-a. Njegova oblast istraživanja su digitalna obrada signala, analiza vremenskih frekvencija signala, radarska obrada signala i slično.

Na trećem mjestu je predsjednik Upravnog odbora UCG i redovni profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Duško Bjelica, sa 6.299 citata. Naučni radovi profesora Bjelice se bave istraživanjima na polju sportskih nauka, kondicijske pripreme, fudbala, treninga, snage. Profesor Bjelica je drugoplasirani u svijetu po citiranosti u domenu sportskog treniga, a na šestom mjestu po citiranosti u fudbalu.

Na četvrtom mjestu je aktuelni dekan i vanredni profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG Stevo Popović, sa 5.561 citatom. Njegova istraživanja su vezana za domen sportskih nauka.

Redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta (ETF) i član CANU-a Igor Đurović, čija je oblast istraživanja analiza vremenske frekvencije signala, statistička obrada signala, analiza i obrada signala, obrada slike, parametrijska i neparametarska procjena, sa 4.526 citata je na petom mjestu.

Preostalih pet mjesta pripadaju: redovnom profesoru ETF-a Srđanu Stankoviću (4.313), redovnom profesoru na Biologiji Prirodno-matematičkog fakulteta Vladimiru Pešiću (3.131), saradniku u nastavi Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Jovanu Gardaševiću (2.451), prorektorici Univerziteta Crne Gore, predsjednici Naučnog odbora i vanrednoj profesorici ETF-a Ireni Orović (2.245), i redovnom profesoru ETF-a Milošu Dakoviću (1.712).

Kako se navodi u saopštenju, Univerzitet Crne Gore pozdravlja uspjeh kolega, podržava dalje napore i ujedno upućuje poziv mladim kolegama da svojim ličnim zalaganjem i radom, na ovaj način, vidljiv na globalnom nivou, doprinesu ugledu Univerziteta Crne Gore.

Ovaj pretraživač, pod kompanijom Google, koji indeksira radove naučnika, svaki naučni rad povezuje s publikacijama u kojima je već citiran, u bazi, za koju je 2018. godine procijenjeno, na osnovu naučno-metrijskih istraživača, da sadrži otprilike 389 miliona dokumenata, uključujući članke, citate i patente, što ga čini najvećim svjetskim pretraživačem u svijetu.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari