1
min read
A- A+
Pročitano

Naučnici tvrde: Zbog rasta nivoa CO2 smo sve umorniji i gluplji

29/12/2018 - 7:17
Autor:Fos Media
186 pregleda

Po prvi put naučnici upozoravaju kakav će uticaj rast emisije štetnih gasova imati na ljudske kognitivne sposobnosti, a istraživanje pokazuje da će do 2100. biti četiri ili pet puta više CO2 u vazduhu.

Foto

Fptp_ Pixabay, ilustracija

Naučnici su objavili da sve veći nivo štetnih gasova koji dovodi do efekta staklene bašte može uticati na ljude tako da postaju sve umorniji, zaboravniji i gluplji, piše 24 sata.

Popodnevni umor koji najbolje osjete oni koji rade u zatvorenim kancelarijama bez dobre ventilacije, mogao bi postati problem cijelog čovječanstva. Naime, nivo ugljen dioksida najbrže raste tamo gdje nema dovoljno kiseonika i gdje je ventilacija slaba; zato bi oni koji rade i borave u zatvorenim prostorima prvi mogli da osjete letargiju, pad energije i usporenost.

"Porast nivoa ugljen dioksida neće uticati samo na radnike u kancelarijama, već će do kraja vijeka uticati na cijelu ljudsku populaciju", napisali su naučnici s Univerziteta koledž London.

Ovo je inače prvi put da naučnici upozoravaju kakav će uticaj na naše kognitivne sposobnosti imati porast nivoa štetnih gasova koji čine efekat staklene bašte. A zna se kako će, zbog korišćenja fosilnih goriva, nivo štetnih gasova s vremenom samo sve više rasti; naime korišćenje nafte, ugljena i prirodnih gasova su glavni razlozi što emisija ugljen dioksida dovodi do ovako velikih klimatskih promjena na Zemlji.

"Ljudske kognitivne mogućnosti opadaju s porastom CO2", napisali su britanski naučnici, a napominju i da bi "direktan uticaj emisije CO2 na kognitivne funkcije ljudi mogao biti neizbježan".

U svom izvještaju upozoravaju i da će nivo ugljen dioksida u vazduhu do 2100. biti i četiri do pet puta viši nego što je danas a, kako kažu, sada znaju da visoki nivoi CO2 utiču na naše pamćenje, koncentraciju, na pa čak i mogućnost donošenja odluka.

Iako je ovo istraživanje još u ranom stadijumu, već je pokazalo da će se najveće povećanje ugljen dioksida u vazduhu dogoditi upravo u Londonu gdje će štetni gasovi biti nekoliko puta viši od sadašnjeg prosjeka, i to zbog količine fosilnih goriva koja na dnevnoj bazi u enormnim količinama sagorijevaju u toj svjetskoj metropoli.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari