1
min read
A- A+
Pročitano

Naučnici vjeruju da su "vodeni medvjedi" nastanili Mjesec

08/08/2019 - 16:21
Autor:Fos Media
555 pregleda

Na Mjesecu već ima života, jer nekoliko hiljada otpornih bića boravi na jedinom Zemljinom prirodnom satelitu. To su sitne životinje, poznate i pod nazivom "vodeni medvjedi" veličine do jednog milimetra, sa četiri para zakržljalih ekstremiteta.

Foto: AFP

Foto: AFP

Kako piše enciklopedija.hr, stručnjaci su oko ove teme podijeljeni - jedni su ushićeni, a drugi zabrinuti.

Riječ je o vjerovatno najizdržljivijim životinjama na Zemlji, koje mogu podnijeti temperature u rasponu od 150 stepeni Celzijusevih, pa do ispod nule.

Žive u moru, slatkoj vodi, na kopnu, a geografski su rasprostranjeni svuda.

Nekoliko hiljada sada se preselilo i na Mjesec, piše BBC.

Žilavi "vodeni medvjedi" bili su na svemirskoj letjelici koja se u aprilu srušila na Mjesec.

Šef izraelske organizacije "Arch Mission Foundation", koja je je ta bića poslala u svemir, tvrdi da su oni sigurno preživjeli pad.

"Vjerujemo da su njihove šanse za preživljavanje ekstremno visoke", rekla je Nova Spivak.

"Vodeni medvjedi" su prije puta prošli kroz postupak dehidracije, čime su zapravo stavljeni u svojevrsnu suspendiranu animaciju.

Izraelska organizacija ih je poslala u svemir u sklopu nastojanja da stvore "rezervnu" Zemlju, da ljudsko znanje floru i faunu planete pohrane na različite lokacije u Sunčevom sistemu, gdje bi preživele eventualnu apokalipsu Zemlje.

Tako je, uz njih, prema Zemljinom satelitu upućena "Mjesečeva biblioteka", svojevrsni DVD na kojem se nalazi 30 miliona stranica istorije čovečanstva, sve vidljivo pod mikroskopom.

Sudbina "Mjesečeve bibioteke" je nepoznata, a "dugoživi" bi mogli opravdati svoj naziv. Iako su bez vode i bez hrane, oni se iz suspendovane animacije mogu vratiti i nakon nekoliko decenija provedenih u tom stanju, piše BBC.

Nakon što ostanu bez vode, oni povuku svoju glavu i osam zakržljalih nožica, i uđu u stanje suspendovane animacije tokom koje njihov metabolizam uspori na 0,01 odsto normalne brzine rada.

A ako ih vratite u vodu, decenijama kasnije, mogu se bez problema vratiti u pređašnje stanje.

"Oni su idealni za ovu misiju. To su višećelijski organizmi mikroskopske veličine i među najotpornijim bićima na Zemlji. Plus, prije desetak godina su preživjeli boravak u svemiru", tvrdi Nova.

I dok se Izraelci vesele novim stanovnicima Mjeseca, neki naučnici ističu da to nije dobra vijest.

"To znači da je netaknuta okolina Meseca trajno promijenjena. Neki će reći da su to napravili već Nil Armstrong i Baz Oldrin tokom svog boravka na Mjesecu prije 50 godina, ali tada nismo bili svjesni koliko moramo paziti na okolinu drugih svemirskih tijela. Sada jesmo i ovako nešto ne bismo smjeli da radimo. To nije dobra stvar", smatra profesorka planetarnih i svemirskih nauka Monika Gredi.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari