1
min read
A- A+
Pročitano

Nedelju dana prije polijetanja astronauta na MSS, šef odjeljenja NASA podnio ostavku

21/05/2020 - 9:30
Autor:Fos Media
120 pregleda

Šef odjeljenja NASA za ljudske letove u svemir Dag Lovero podnio je iznenadnu ostavku, nedelju dana prije nego što agencija prvi put od 2011. iz SAD-a treba da lansira astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS).

f

Foto: Reuters/Joe Skipper

U mejlu kolegama, Lovero nije naveo tačan razlog zbog kojeg odlazi, ističući da odlazi "zbog ličnih postupaka" i rizika koje je preduzeo kako bi ispunio agencijske rokove do 2024.

"S protekom vremena postalo je jasno da sam pogrešio, zbog čega sam moram snositi posledice", napisao je Lovero.

U internom dopisu poslatom zaposlenima stoji da će Lovera zamijeniti bivši astronaut Ken Boversoks, dok ne nađu trajnu zamjenu.

Lovero je mjesto šefa NASA odjeljenja za ljudske letove u svemir preuzeo u oktobru prošle godine kako bi agenciji pomogao u naporima da ljude do 2024. vrate na mjesečevu površinu, što je užurbano vremensko razdoblje koje je postavila Trampova administracija 2019. godine.

NASA i SpaceX su odabrali 27. maj kao datum prvog lansiranja astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS) iz SAD-a od 2011.

Astronaute Roberta Benkena i Daglasa Hurlija u svemirskoj letjelici "Crew Dragon" koju je izradio "SpaceX" će prema MSS ponijeti raketa "Falcon 9".

Ona će biti lansirana iz Svemirskog centra Kenedi na Floridi.

Misija bi mogla potrajati do 110 dana, prenosi N1.

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari