1
min read
A- A+
Pročitano

Prva „beba iz epruvete“ proslavlja 41. rođendan

24/07/2019 - 9:15
Autor:Fos Media
321 pregleda

Britanka Luiza Braun, čije je rođenje dalo nadu hiljadama parova da sterilitet može da se pobijedi, sada je majka dva sina, i prema sopstvenim riječima, ponosna je što je njenim dolaskom na svijet otvorena nova stranica u humanoj medicini.

foto

Foto: Daily Telegraph

Godine 1978, 25. jula, Luiza je postala prva osoba rođena pošto je začeta van ljudskog tijela, putem "in vitro" fertilizacije, odnosno oplodnje. Njen embrion je uzet iz posude koja se zove „desikator“ i prebačen u matercu majke Lesli, piše RTS.

Po rođenju u Centralnoj bolnici Oldam u Engleskoj, carskim rezom, beba teška 2.608 grama, dobila je još jedno ime - Džoj kao radost, i to je i bila, ne samo za svoje roditelje, već i za sve koji su se borili da dobiju potomstvo.

Bio je to pravi podvig. Svi su se nadali, ali niko sa sigurnošću nije mogao da tvrdi da će trudnoća biti uspješno završena, a prva beba iz epruvete ugledati svijet.

Jedan od pionira "in vitro" načina oplodnje, ser Robert Edvards, Luizino rođenje doživio je kao nagradu za dugotrajna i neprekidna istraživanja, kojima je bio posvećen još tokom ranih šezdesetih godina prošlog vijeka, ali i kao nadu da, ubuduće, sterilitet ne znači i život bez bioloških potomaka.

Edvards, koji je još 1955. godine započeo prva istraživanja u ovoj oblasti, dobio je Nobelovu nagradu za izuzetan doprinos razvoju vantjelesne oplodnje 2010. godine, a samo godinu dana kasnije dodijeljena mu je i titula viteza.

Za tri decenije, koliko se metod vantjelesne oplodnje primjenjuje u gotovo svim klinikama u svijetu, rođeno je više od šest miliona djece na planeti.

Ne zaboravlja se, ipak, nikad ona prva – Luiza Braun.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari