1
min read
A- A+
Pročitano

Tim Codingo pobjednik Hakatona „Neka dostupno bude i korisno“

05/10/2019 - 20:44
Autor:Fos Media
78 pregleda

Pobjednici prvog Hakatona „Neka dostupno bude i korisno“ na temu otvorenih podataka je tim Codingo za aplikaciju open Montenegro i olakšavanje poslovnog ambijenta i nagradni ček od 1.500 eura. Drugo mjesto osvojio je tim Data desing, aplikacija za upotrebu informacija koje se odnose na NVO sektor i unapređenje ambijenta za nevladin sektor, čije je rješenje zavrijedilo nagradu od 1.200 eura.

foto

Foto: Ministarstvo nauke

Tim okupljen oko imena MSSS završio je takmičenje na trećem mjestu za web aplikaciju za digitalni turizam i osvojio 800 eura.

Nagrade pobjednicima na prvom Hakatonu na temu otvorenih podataka u Crnoj Gori uručila je ministarka javne uprave, Suzana Pribilović.

Na Hakatonu se od 3. do 5. oktobra u okviru Infofesta 2019, takmičilo šest timova: Codingo, MSSS tim, Terminal 5, NAEMI, Data design i Globus tours u kreiranju aplikacija koje bi dostupne podatke učinile korisnim javnoj upravi, privredi i/ili građanima.

Odluku o nagradama donio je tročlani žiri u sastavu Milena Đukanović, Elektrotehnički fakultet, Bojana Bajić, Ministarstvo javne uprave i Nada Rakočević, Privredna komora Crne Gore.

foto

Hakaton su organizovali Ministarstvo javne uprave i Privredna komora Crne Gore u okviru projekta "odeon" finansiran kroz INTERREG Mediteranski program 2014-2020

Projekat odeon pripada horizontalnim projektima i sprovodi se u okviru Programa Mediteran, prioritetna osa 1 - društvo i kreativnost (social&creative). Osnovni cilj Projekta je da stvori novi model upravljanja na osnovu korišćenja otvorenih podataka, a u skladu sa strategijom jedinstvenog digitalnog tržišta. Odeon pruža priliku da se privatne kompanije stimulišu da rade na aplikacijama i uslugama koristeći resurs otvorenih podataka. Na osnovu rezultata projekta HOMER, na koji se odeon i oslanja, očekuje se da bude stimulisana potražnja za podacima boljeg kvaliteta, s jedne strane, i da se omogući privatnim akterima da razviju aplikacije i usluge koristeći otvorene i velike podatke. Ovi podaci bi trebalo da budu od posebnog značaja za MSP, istraživače, ali i za građane, a javne institucije bi trebalo da služe kao platforme koje omogućavaju razvoj teritorija koje obuhvataju. Privredna komora Crne Gore je partner, a Ministarstvo javne uprave pridruženi partner na projektu odeon.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari