1
min read
A- A+
Pročitano

Tutankamon se "vraća" u London na 100. godišnjicu pronalaska grobnice

02/11/2019 - 17:06
Autor:Fos Media
87 pregleda

Očekuje se da će egiptomanija uzeti maha u Londonu kada najveća zbirka blaga iz grobnice egipatskog dječaka faraona Tutankamona posljednji put krene na turneju.

Foto: IMG/Nationalgeographic.co.uk

Foto: IMG/Nationalgeographic.co.uk

Tarek El Avadi, egiptolog i kustos izložbe u galeriji Saatći, rekao je za Sky News "da svi u svijetu znaju za Tutankamona", a ova "jedinstvena izložba" biće proslava 100. godišnjice od otkrića grobnice.

El Avadi je poslednjih 25 godina proučavao dječaka kralja i kaže da postoji mnogo razloga za neprestanu fascinaciju.

"Kao prva fascinanatna činjenice je priča o samom otkriću i količini blaga pronađenog u najmanjoj grobnici u dolini kraljeva. Ovo je jedina netaknuta kraljevska grobnica pronađena iz doba novog kraljevstva", rekao je on za Sky News.

Legenda o zlatnom faraonu opčinjava ljude širom svijeta otkad su njegovu grobnicu 1922. otkrili arheolog Hauard Karter i lord Karnarvon.

El Avadi je rekao za Sky News da je ovaj nevjerovatan arheološki pronalazak "zarobio srca ljudi širom svijeta".

"Kad je Karter pronašao grobnicu, svima je otvorio mogućnosti - ne samo za egiptologe - nego je otvorio prozor kroz koji se može pogledati u veličanstveni svijet faraona", kazao je on.

Tutankamon je umro u 19. godini, na prijesto je došao sa samo devet godina i sahranjen je s najneobičnijim artefaktima koji su mu trebali pomoći u zagrobnom životu.

Decenijama služi kao inspiracija za sve, od arhitekture do umjetnosti i dizajna, a slika kralja prožimala je pop kulturu u cijelom svijetu, prenosi Klix.ba.

Tutankamon je prvi put stigao u London 1970-ih, a rekordan broj od preko 1,5 milion posjetilaca otišli su u Britanski muzej da ga vide.

Džonatan Holms, umjetnički kritičar i pisac, za The Telegraph, predviđa da će i ovog puta biti slično uzbuđenje.

"To se čini jedinstvenom prilikom, posebno za globalnu publiku, da vide ove artefakte prije nego što zauvijek odu kući u Egipat. Ovo je poslednja turneja", kazao je on.

Izložba pod nazivom Tutankamon - Blago zlatnog faraona otvara se u subotu u galeriji Saatći i trajaće do 3. maja.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari