1
min read
A- A+
Pročitano

(VIDEO) Snimljena misteriozna dubinska džinovska ajkula

08/07/2019 - 18:32
Autor:Fos Media
745 pregleda

U dubinama okeana, gdje sunčevi zraci ne dopiru, obitava životinja koja je toliko savršeno prilagođena za okruženje da nije evoluirala 200 miliona godina. Uprkos tome što živi na dubinama većim od 2.500 metara, naučnici su pokušali da označe jednu kako bi je pratili i naučili što više o misterioznoj vrsti.

Foto: Printscreen/YT

Foto: Printscreen

Latinskog imena hexanchus griseus, ove ajkule rijetko kada napuštaju svoj dubinski habitat i dolaze u pliće vode samo pod okriljem mraka kako bi se hranile.

Naučnici su uspijevali da neke od njih izvuku nakratko na površinu kako bi ih označili, ali pošto ih to kratkoročno dezorijentiše, tim biologa sa Univerziteta na Floridi odlučio je da ode na Bahame i pomoću male podmornice posjeti misteriozne ajkule na njihovom terenu.

Ove ajkule su zapravo izuzetno dobro prilagođene životu u dubinama. Činjenica da nisu evoluirale 200 miliona godina upravo govori o tome da za to nisu imale potrebu, jer su savršeno efikasne.

Za razliku od svojih evolutivno naprednijih rođaka, škrge hexanchus griseusimaju šest umjesto pet otvora, što je zaostavština rane jure.

Izuzetno su krupne i dostižu osam metara u dužinu, sa krupnim, snažnim tijelom i zelenim očima. Žive u toplijim okeanima i hrane se kako živim plijenom, tako i lešinama koje padnu na morsko dno.

Sa kutijama punim mamaca, tim naučnika nekoliko puta je zaronio u maloj podmornici na dubinu od 500 metara sa ciljem da privuku ove misteriozne životinje i na neku od njih zakače dži-pi-es tragač.

Iako su već tokom prvog zaranjanja spazili par ajkula, nisu usjpeli da označe nijednu. Narednih par večeri nisu imali sreće da naiđu ni na jednu ajkulu, ali su četvrto veče privukli pažnju ogromnog mužjaka i uspjeli da ga označe, prenijeli su medii, piše RTS.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari