1
min read
A- A+
Pročitano

Zvjezdane staze na Marsu: "Pobijedili smo Ratove zvijezda"

15/06/2019 - 10:43
Autor:Fos Media
148 pregleda

Na jednom od najvećih kružnih udubina okruženim planinskim lancem na Marsu, Helas Planitija, snimljen je prepoznatljiv logo Zvjezdanih staza. Ros Bajer sa Univerziteta Arizona kazao je kako logo nije uklesan i da se radi o posve prirodnoj pojavi, piše Independent.

foto

Foto: NASA

Ovaj prirodni fenomen pokazuje kako se Mars razvijao tokom svog postojanja. Oblici koji su uočeni nisu neuobičajena pojava na Marsu. 

Naime, ovaj oblik nastao je prije mnogo godina kao posljedica vulkanske erupcije na dnu bazena, pa kako je lava tekla formirala se oko dina u obliku srpa te se tom prilikom stvrdnula oko njih, piše Sajens alert.

Nakon toga vjetrovi na Marsu su skinuli pijesak dina i ostala je stvrdnuta lava. U bazenu Helas Planitija postoji tristotinjak takvih formacija otisaka dina, a dodatnih 480 uočeno je u području Noktis labirintus (Noctis Labyrinthus).

Na Tviteru se oglasio i glumac Vilijam Šetner, koji je u prvom serijalu Zvjezdanih staza igrao lik kapetana Džejmsa T. Kirka i napisao kako su oni pobijedili tim filmskog serijala Ratovi zvijezda. 

Fotografije su snimljene NASA-inom HiRISE kamerom, a fotografirala ih je NASA-ina letjelica Mars Reconnaissance Orbiter.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari