3
min read
A- A+
Pročitano

Jeste li primijetili ovaj balkon u centru Podgorice? Evo o čemu se radi... (FOS VIDEO)

02/11/2019 - 13:53
Autor:Violeta Rovčanin
9118 pregleda

U centru Podgorice pažnju nam je privukao zaista neobičan balkon, balkon na kojem stoje brojni filmski junaci. Odlučili smo da pođemo kod vlasnika i vidimo o čemu se radi...

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

Pogledajte VIDEO:

 

Da umjetnost ne poznaje granice pokazuje i mladi umjetnik Vladan Bošković iz Podgorice. Ovaj slikar i vajar oduševljava svojim radovima, a ogromnu pažnju je izazvao kada je počeo da se bavi izradom kostima. Zahvaljujući talentovanom mladiću svaku premijeru filma u Podgorici isprati odgovarajuća maskota, koja publiku ostavi bez daha.

Foto: FOS Media

Foto: Privatna arhiva

Sa izradom kostima počeo je, kaže, sasvim slučajno. Od dječačke opsesije filmskim junacima do same mogućnosti da sebe i poznanike transformiše u iste i još za to da bude i plaćen.

„Nakon završetka Likovne akademije na Cetinju turistički sam otišao u posjetu Japanu. Dok sam šetao Tokiom zadesila se premijera filma i došli su glumci koji su bili maskirani u glavne junake filma. Kada sam vidio reakcije tamošnje publike pitao sam se zašto ne bismo mi pokušali da uradimo to u Podgorici. Kad sam se vratio kontaktirao sam Cineplexx. Prvi dan sam došao na razgovor za posao i rekao ’Ćao, ja hoću da budem Betmen’ – Važi, primljen si“, počinje Vladan priču za FOS.

Dobio je kaže šansu da pokaže šta zna i da redovno predstavlja svoje radove publici. Betmen, Supermen, Grdana (Maleficent), Anabel samo su neki od likova koje je ovaj talentovani umjetnik „oživio“ i prošetao pred podgoričkom publikom.

„Ovo je od neke momačke igre. Svi volimo da nosimo kostime“, kaže Vladan.

Posljednju masku je radio za premijeru filma „Maleficent“ odnosno „Grdana“, i izazvao je ogromnu pažnju ali i oduševljenje publike koja je u redovima čekala da se fotografiše sa junakinjom. Međutim ,nije nimalo jednostavno napraviti masku. Dosta vremena, materijala koji se ne može naći kod nas, odlična improvizacija i osoba koja će da iznese sve to na pravi način.

„Prevashodno treba naći osobu koja će da iznese sve to. Imate dosta lijepih djevojaka koje podsjete na nju ali nemaju tu energiju i stav. Najprije treba naći žrtvu (to je bila moja sestra) a onda treba sve realizovati, naći materijale, nać zajednički interes da to bude u sklopu filma. Posljednji kostim je bio težak jer smo morali da pravimo jagodice a to je trajalo četiri sata, morao sam da pravim svijetleći štap, krila u koja sam utrošio oko 800 pera koja sam nabavio u Beogradu jer ih na crnogorskom tržištu nema. Šili smo haljinu po filmu, pravio sam ogrlicu, rogove, veo, našao crnog gavrana... To je jako teško ali na kraju se baš isplatilo jer vidim da je veliki broj cura zainteresovan za sličan kostim“, kaže Bošković.

Foto:

Vladan Bošković i novinarka FOS-a

Ne krije da je često potrebna i odlična improvizacija kako bi sve ispalo kako treba. Zato u izradi kostima nekada koristi i stvari koje vam nikada ne bi pale na pamet. Upravo je tako jedna plastična flaša poslužila kao svjetleći štap.

„Na stolu se zatekla boca kisjele vode koja je bila zelena i istog trena mi je sinula ideja da može da se stavi lampa i da se napravi svijetleći štap“, priča nam Vladan i dodaje:

„Imao sam sreću da sam prošle godine bio pozvan u Los Anđeles, zvali su me da im pomognem u realizaciji kostima i kad sam im objasnio da ja zapravo kostime pravim od drvofiksa i novina pitali su me zar to može, bili su u šoku. Ovdje nemamo prodavnice koje su specijalizovane za sve to. U Crnoj Gori imamo specijalizovane boje za slikarstvo ali za ovu vrstu posla nemamo ništa i zato je teško realizovati masku.“

Kao primjer navodi masku Betmena,koja mu je ujedno bila i najteži izazov.

 „Prvo sam u glini morao da izvajam Betmenov lik,zatim da se izlije kalup u gipsu, pa da se iz tog kalupa napravi gipsani izlivak a potom da se izliva od lateksa i od gume njegova maska. Bila je to najteža maska koju sam napravio ali je ispala jako dobro i sav trud se isplatio“, kaže naš sagovornik.

Svaku masku nakon premijere nosi kući, pa ne čudi što baš sa balkona mame poglede prolaznika. Neki su začuđeni, a neki ipak oduševljeni onim što vide.

„Ljudi koji žive u ovoj zgradi i znaju me od malena, znaju i da ouvijek švrljam po ulazima. Najveću sam podršku imao od majke koja mi je kao dječaku dozvolila da crtam i po papiru i po zidovima. Uopšte nije pravila uopšte nije pravila razliku. Porastao sam uz sve te ljude i sjutra da im se pojavi vanzemaljac oni bi rekli – to Vladan pravi kostime, pušti ga tamo“, priča Vladan za FOS.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Pravljenje maski nije njegov primarni poziv. Vladan je slikar i vajar, pa se nada da će uskoro imati svoju prvu samostalnu izložbu slika. Osim toga, ovaj mladić je odradio brojne murale, jedan je od prvih kod nas koji su počeli da se bave speed paintingom (brzim slikanjem), jedan je i od začetnika body paintinga odnosno oslikavanja tijela, a dječije sobe širom Podgorice takođe su ukrasile boje i mašta ovog talentovanog mladića.

 

 

 

Snimatelj: Luka Ratković

Montaža: Danilo Račić

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari