3
min read
A- A+
Pročitano

Životna priča Miše Janketića: Znao sam ko mi je ubio majku i molio da mi ne kažu adresu njegovih sinova

15/05/2019 - 12:29
Autor:Fos Media
11963 pregleda

Danas je u Beogradu u 80. godini preminuo jedan od najvećih jugoslovenskih glumaca Mihailo Miša Janketić.

Janketić

Janketić, arhiva, goto: Tanjug

U raskošno bogatoj karijeri odigrao je preko stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom. Ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju. 

Bio je dugogodišnji profesor glume na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu. Bio je oženjen i otac četvoro djece.

Pročitajte i ovo: Mihailo Miša Janketić: "Od života sam dobio mnogo više nego što sam se nadao, a nešto manje nego što sam mogao" (FOTO)

Daleke 1973. za Yugopapir je u svojoj potresnoj ispovijesti ispričao kako je ostao bez oba roditelja i jako mlad postao staratelj svojoj sestri Mileni, ali i šta je uradio kad je godinama kasnije saznao da sinovi ubice njegove majke žive u komšiluku.

"Sjećam se dobro tog dana 1943. godine. Kolona naših je izlazila iz Pljevalja. Kolona partizana. Išli smo za njom. Ispraćali je. A kad smo žurili uz brdo, ka kući Đenisijevića, u kojoj smo stanovali, na drugoj strani, u Pljevlja je ulazila kolona Njemaca. I danas ih vidim na motociklima. Vidim njihove šlemove. I mašinke. I čizme. Moj otac, Radomir, bio je u partizanima. Bio je komandant bataljona. Majku su bili uhvatili četnici, i u Kolašinu osudili je na 21 godinu robije. Milenu i mene čuvala je strina, pa nas je jednog dana uhvatila za ruke i odvela u Kolašin. Pravo pred čuvenog Pavla Đurišića, i rekla: "Evo ti, vojvodo, ovo dvoje djece Radomirovo. Ti si ih ostavio bez majke, pa ih ti čuvaj!"

 

Janketić je ispričao i sledeće: "Posle su majku pustili iz zatvora. Odvela nas je u Pljevlja. Radila je na pošti. I tog dana kad smo ispraćali kolonu partizana i dočekivali kolonu Njemaca, majka je od naših dobila zadatak da ostane, da i dalje radi na pošti. Iako za Njemce... jer će naši opet doći. Jednoga dana ispratili smo i kolonu Njemaca. Sa druge strane u grad je ušla kolona četnika. Moja majka Milica radila je i dalje na pošti. Sada za četnike. Ubrzo su počeli da je pozivaju u komandu. Prepoznao ju je četnički glavar, pop Maca. Nekada su zajedno išli u gimnaziju. Pop Maca je u Pljevljima pronašao još nekoliko partizanskih žena. I one su morale da odlaze u komandu. Jednom kada se spremala da ide na saslušanje, majka mi reče: 'Cile, mene će da ubiju. Milenu ostavljam tebi u amanet. Ti da je čuvaš i štitiš. Ti si muška glava. Ne daj je nikome, nemoj neko zlo da joj učini'", rekao je Janketić i dodao: " Nije se više vratila moja majka Milica. Zaludu smo Milena i ja išli u komandu i molili da ne ubiju našu majku."

Janketić je ispričao i kako je mogao da sazna gdje stanuju sinovi čovjeka koji mu je ubio majku.

"Dugo posle tog događaja, ovdje u Beogradu, u gimnaziji, reče nam razredna da uzmemo po list hartije. Izdiktirala nam je poziv za roditeljski sastanak. Trebalo je sjutradan da ga vratimo sa potpisom roditelja. Ja sam odmah potpisao poziv i pružio ga razrednoj. 'Ne ti, nego otac da potpiše', podviknula mi je razredna. 'Ja nemam oca', rekao sam. 'Pa, nek ti potpiše majka', rekla je nešto mirnije. 'Ja nemam ni majku', odgovorio sam. Posle me je odvela u zbornicu i dugo mi se izvinjavala. A ja je nisam ni za šta ni krivio. Tada je i saznala čije sam ja dijete. Tada sam ja saznao da je ona školska drugarica moje majke. 'Ti znaš ko ti je ubio majku?' , upitala me je u jednom trenutku. 'Znam' - odgovorio sam. 'Ti znaš da su živi njegovi sinovi?'- 'Da'.' Znaš da žive ovdje u Beogradu?' I to sam znao. 'Oni stanuju u mojoj ulici, u... ' 'Ne!' - vrisnuo sam i pružio ruku da razrednoj zapušim usta. 'Ne, nemojte to da mi kažete. Neću da znam gdje stanuju!'"

Janketić je rođen maja 1938. godine u Novom Sadu. Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju 1962.

Veliku popularnost kod televizijske publike donijele su mu uloge u TV serijama „Sivi dom“ , „Bolji život“, „Srećni ljudi“ , a u seriji „Porodično blago“ igrao je glavnu mušku ulogu.

 

Dobitnik je značajnih glumačkih nagrada i priznanja, kao što su: Dobričin prsten, Nagrada Pavle Vuisić, Nušićeva nagrada za životno djelo, Statueta Joakim Vujić, četiri Sterijine nagrade, Oktobarska nagrada grada Beograda, Statueta Ćuran, Nagrada Raša Plaović, dvije godišnje nagrade JDP.

Nagradu Dobričin prsten Miša je dobio 2003. godine / Foto D. Milovanović

Nagradu Dobričin prsten Miša je dobio 2003. godine / Foto D. Milovanović

Izdvajamo: 

 

 

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari