1
min read
A- A+
Pročitano

Prva dama Turske ima prefinjen ukus: Ne žali novac za markiranu odjeću, skupe tašne i antikvitete

07/10/2019 - 11:06
Autor:Fos Media
1091 pregleda

Prva dama Turske Emina Erdogan poznata je po svom sofisticiranom i veoma skupom ukusu.

Foto

Foto: EPA

Emina Erdogan rođena je u Istambulu 21. februara 1955. godine kao najmlađa od petoro djece u porodici. Pohađala je umjetničku školu, ali ju je napustila prije nego je diplomirala. U brak sa Erdoganom stupila je 4. februara 1978. godine i sa njim ima četvoro djece, dvije ćerke i dva sina: Ahmeta Buraka, Nekmetin Bilal, Esru i Sumeje.

Ona se predstavlja kao žena koja živi skromnim i povučenim životom po striktnim muslimanskim propisima, provodeći sate i sate u kuhinji praveći domaće jabukovo sirće. Dok njen muž zarađuje veliki novac, ona je ta koja taj isti novac troši.

Njen džet-set način života podrazumijeva šoping putovanja jedno za drugim, a njena velika strast su markirana odjeća i skupi antikviteti. Kritikuju je da živi previše luksuznim životom dok četvrtina stanovnika Turske živi na ivici siromaštva, a skoro dva miliona ljudi ima samo četiri eura za dan. Sve to se dešava dok ona ispija čaj u njenoj palati iz zlatnih čaša od kojih jedna košta oko 280 eura, a cijena čaja je oko 2.000 eura za kilogram.

Viđena je i u kupovini skupe Birkin torbe, čija cijena se penje i do vrtoglavih 50.000 dolara.

dailymail.co.uk

Foto: Dailymail.co.uk

Jednom je čitav tržni centar u Briselu bio zatvoren dok je ona bila u šopingu, a dok je bila u pratnji muža u Varšavi potrošila je 40.000 eura na bazaru antikviteta. Sve što kupi je bez sumnje potrebno kako bi se ukrasila palata u Ankari čija izgradnja je koštala više od 650 miliona eira. Od svilenih tapeta koje koštaju više od 2.000 eira po rolni i 40.000 eira za svaka dupla vrata koja su potrebna za stotinak soba u palati. Samo za vrata u palati potrošeno je oko 30 miliona eura.

Kritičari ističu da je palata toliko ekstravagantna i luksuzna da bi se pred njom postidio čak i Sadam Husein koji je bio poznat po njegovoj ljubavi prema zlatu i draguljima, piše Daily mail, prenosi B92. Čak je i dizajn bio izvrgnut komentarima da nema nikakve veze sa otomanskim carstvom.

Izgradnju tako skupe palate Erdogan je opravdao da je to potrebno kako bi Turska izgradila dobar imidž u svijetu. Bogatstvo njenog supruga procjenjuje se na 150 miliona eura.

Ona je početkom godine dala izjavu zbog koje su je korisnici na internetu kritikovali. Emina je rekla da je Otomanska era harema bila inspirativna i edukativna tvorevina.

"Harem je bila škola za članove Otomanske dinastije i edukativna tvorevina koja je pripremala žene za život", rekla je ona tom prilikom.

Pojam "harem" dugo se povezivao sa poligamijom i konkubinama, ali tokom otomanskog perioda bila je to institucija sa veoma striktnim pravilima kojih se čak i sultan pridržavao. Svaka žena je bila obrazovana u disciplini za koju je imala najviše talenta (kaliografija, umjetnost, muzika i strani jezici).

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari