2
min read
A- A+
Pročitano

Slavko Kalezić: Prva sedmica samoizolacije

23/03/2020 - 19:24
Autor:Fos Media
1087 pregleda

Nekima ostanak u kući i te kako teško pada no ima onih koji ove preporuke i te kako poštuju. Posvetili su se svom kreativnom radu, odmoru, prepuštanju sopstvenim mislima. Jedan od njih je i umjetnik Slavko Kalezić koji je sa pratiocima na društvenim mrežama podijelio svoju prvu sedmicu samoizolacije.

Foto: Privatna arhiva

"Vjerovali ili ne, meni su svi ovi dani predivno ispunjeni uprkos stanju u kom se nalazi država i cijeli svijet.

Život nam je dat da bi ga živjeli; da bi spoznali suštinu. Prethodnih godina sam putovao svijetom, doživljavao mnogo lijepog, upoznavao mnoge kulture. Uvijek bih, pri završetku dana, razmišljao o planeti Zemlji. Osjećao sam da je mnogo ranjena; da joj je čovjek mnogo lošeg nanio i da joj konstantno nanosi isto. Preduzeo sam mnoge mjere kako bih svojim bićem doprinio poboljšanju uslova za život i svojim primjerom ukazivao na sve ono što ne bi trebalo da se praktikuje u odnosu na okolinu.

Bio sam na svjetskim scenama, upoznao mnogo ljudi, predstavljao sebe i državu na raznolikim kulturnim platformama, iskusio mnogo lijepog. Duboko u sebi osjećao sam blagodeti svega toga ali najsrećniji bih bio kada uđem u svoju sobu (gdje god ona bila) i pustim sopstvene misli da teku dok se dan smiruje. Stalno zapitkivanje o postojanju; o našoj istinskoj životnoj misiji; o tome koliko je važno da damo sve od sebe i preduzmemo sve kako bi svijet bio ljepše mjesto za bitisanje.

Što sam se više bavio sobom, sve sam više pribjegavao osami.

Samoizolaciji.

Godinama unazad. Tako i dan danas.

Mjera. U svemu. Vrijeme provedeno samo sa onima koji mi istinski prijaju. Treninzi. Ulaganje u svoje tijelo. Bavljenje umjetnošću. Pozorište. Daske koje život znače. Čitanje. (Ove dane samoizolacije provodim radeći, između ostalog, na jednom divnom tekstu. Konstatno "češljanje" teksta, adaptiranje, dramatizacija. Biće to jedna predivna predstava - kad sve ovo prođe.) Spiritualnost. Udisanje prirode. Slušanje kvalitetne muzike bez koje, zaista, ne mogu dan da zamislim. Stvaranje iste. Bilježim melodije. Pišem. Osluškujem. Ovo proljeće je magično. Ima neku izvanrednu čar. Uprkos svemu. Nikako ne smijemo da dozvolimo da nas trenutno stanje pokosi. Naravno, ima dana kada padamo. U tome treba naći iskru života koja će nas "zapaliti", ustaćemo i predati se danu koji nas nosi. Uživam u zdravoj hrani. Eksperimentišem. Živim.

...

Empatija me ne napušta. Mislim na drage ljude. Koji su daleko. Koji se bore. Saosjećam. I šaljem svu ljubav svijeta koju imam u sebi.

Vjerujem da će ovo proći. Vjerujem da će se ljudi koliko-toliko osvijestiti. Ovo je poruka. Ovo je vapaj Zemlje koja ne može više da izdrži. Tužna je i ranjena. Shvatite. Preuzmite sve što je u vašoj moći da doprinesete boljem svijetu.

Vazduh koji dišemo je privilegija. Vodu koju pijemo je privilegija. Biljke su spas. Priroda je sve. Planeta Zemlja je blagoslov kojeg mnogi nisu svjesni.

Budite iskreni prema sebi. Poštujte sebe a samim tim poštujte i prirodu. Poštujte mjere. Poštujte sve ono što je za dobrit vas samih.

Vjerujem u istinu.

Istina je da moramo da naučimo lekciju.

Gledam prirodu kako cvjeta. Smiješi mi se. I ja njoj."

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari