1
min read
A- A+
Pročitano

Najveći izvor bakterija: Predmeti koji najčešće prenose viruse i grip

09/03/2020 - 20:01
Autor:Fos Media
248 pregleda

Kako biste vi i vaša porodica ostali zdravi tokom mjeseci kojima vladaju virusi i bakerije, pomoći će dezinfekcija određenih predmeta koje diramo često, a čistimo rijetko.

Foto

Foto: Unsplash.com

Ovih 5 stvari svakog dana treba dezinfikovati jer mogu da prenesu bakterije, virus i grip.

1. Mobilni telefon

Mobilni telefoni su najveći prenosnici bakterija te su se prema brojnim istraživanjima pokazali zagađenijima čak i od WC šolje.

S obzirom na to koliko često posežemo za mobilnim telefonima, oni su plodno tlo za prehlade i grip. Zato je potrebno redovno dezinfikovati mobilni koji koristite.

Za dubinsko čišćenje telefona bez rizika oštećenja od vode, nježno obrišite površinu antibakterijskom maramicom ili krpicom od mikrofibre na koju možete nanijeti sprej za čišćenje i prebrišite ekran.

2. Tastataura

Za brzo i efikasno čišćenje potpuno je isključite i prebrišite dezinfekcijskim maramicama kako biste uklonili prašinu i ostatke mrvica između dugmića. Odmah nakon brisanja vlažnom maramicom tastatauru prebrišite suvom krpicom od mikrofibre.

3. Kvake

U prostoriji u kojoj je bila zaražena osoba virusi se na raznim površinama mogu zadržati duže nego što možda mislite. Zato je tokom sezona gripa i prehlada preporučljivo kvake u kući dezinfikovati maramicama koje sadrže alkohol.

4. Kuhinjska radna površina i sudopera

Vjerovatno pokušavate održati svoju radnu površinu u kuhinji čistom cijele godine, ali to postaje posebno važno tokom sezone prehlada i gripa. Budući da je ovo mjesto gdje se porodica okuplja i dodiruje razne površine, važno je dobro ga očistiti od bakterija.

Poprskajte i obrišite cijelu površinu dezinfekcijskim sredstvom, a nemojte zaboraviti ni sudoperu.

5. Plišane igračke

Osim što su plišane igračke najveći sakupljači prašine i grinja, takođe mogu biti izvor bakterija i virusa. Ako je vaše dijete bilo bolesno, pobrinite se da njihov omiljeni krzneni prijatelj nije dobio klice. Provjerite etiketu na plišanoj igrački da vidite možete li ga oprati u veš mašini.

Gdje je to dopušteno, stavite igračku u veš mašinu i uključite odgovarajući ciklus pranja kako biste uklonili potencijalnu zarazu.

Izvor: lovesensa.rs

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari