1
min read
A- A+
Pročitano

Ovako se sređuje mala (dnevna) soba – tri sa tri

11/03/2020 - 20:57
Autor:Fos Media
338 pregleda

Ako je vaša dnevna soba mala, nema dovoljno kvadrata, a uz to još i pretrpana namještajem, vrijeme je da je učinite prostorijom u kojoj ćete želeti da boravite – i sami, i kada imate goste.

Foto

Foto: Unsplash.com

Iako je skromne kvadrature, ne znači da dnevna soba ne može biti prava mala udobna i elegantna oaza u kojoj ćete uživati sa posjetiocima i porodicom.

U slučaju da vaša dnevna soba ima dobar pristup prirodnoj svjetlosti, stručnjaci savjetuju da je ne blokirate tamnim zavjesama. Ostavite prozore otvorenim da bi prostor bio prozračniji i tako djelovao komotnije.

foto

Foto: Pixabay

Svijetle i tople boje zavjesa

Ako nemate velike prozore ili je soba okrenuta ka sjeveru, izaberite svijetle i tople nijanse boja za zavjese koje će potencirati količinu svjetlosti koja dopire do sobe.

f

Foto: Pixabay

Još jedan trik je da zavjese postavite što više moguće i da budu dugačke.

Stručnjaci za uređenje enterijera takođe savjetuju da se odlučite za jedan veliki deblji tepih, umjesto više malih prostirki ili ćilima, koji vizuelno mogu umanjiti prostor.

Višenamjenski nameštaj je poželjan. Na primjer, ugaona garnitura za sjedenje koja se može pretvoriti u ležaj ili klub-stočić koji se može koristiti i kao tabure.

f

Foto: Pixabay

Važno je da namještaj bude postavljen direktno uz zid, jer se tako štede dragocjeni centimetri.

Kada su boje u pitanju, jedna od preporuka je da zidovi i pod male dnevne sobe budu u – bijeloj boji. Izbjegavajte tapete ili stikere sa vertikalnim prugama jer ćete tako napraviti utisak manje sobe. Ako ste baš ljubitelj pruga, birajte one horizontalne.

Ogledala i umjetničke slike kao vrijedan trik

Takođe, da biste prostoru dali dodatnu dubinu, okačite slike većih dimenzija sa motivima iz prirode. Ogledala takođe mogu da prevare oko i daju utisak veće prostorije nego što ona to jeste.

f

Foto: Pixabay

Još jedan koristan savjet odnosi se na TV. Zidni televizor je mnogo bolja opcija od televizora koji će zauzeti prijeko potreban prostor na nekoj polici. Kada smo kod polica, uvijek birajte one koje imaju više nivoa za odlaganje.

Zidovi se mogu još iskoristiti i za viseće police ili ploče za odlaganje stvari, novina...

Klub stočić nabavite u kompletu sa tabureima koji se mogu staviti ispod stola. Tako neće trošiti prostor kada nemate goste. Izbjegavajte glomazne fotelje.

Izvor: RTS

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari