1
min read
A- A+
Pročitano

Za podizanje voćnjaka birajte sortu i gledajte korijen

14/11/2017 - 18:29
Autor:Fos Media
9 pregleda

Da bi se pravilno izvršio izbor vrsta i sorti voćaka treba dobro poznavati proizvodnju. Ako je riječ o podizanju voćnjaka u jednom izrazito voćarskom rejonu, onda se zna kako se koje vrste i sorte ponašaju, tako da je njihov izbor lakši i jednostavniji.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Izbor i priprema sadnica, odnosno kvalitet sadnog materijala su jedan od vrlo važnih aspekata koji imaju ogroman uticaj na primanje i razvitak voćaka. Pri izboru sadnog materijala mora se obratiti pažnja na: autentičnost sorte i podloge, starost sadnica i njihovo zdravstveno stanje, razvijenost korena, mehaničke povrede, način vađenja pakovanja i transporta...

Za sađenje na stalno mjesto dolaze u obzir samo potpuno zdrave sadnice, bez ikakvih znakova viroznih bolesti i bez prisustva štetočina, a naročito bez tumora na korenu ili nadzemnim dijelovima.

Važno je da sadnice imaju snažan, dobro razvijen i žiličast korenov sistem što bolje očuvan prilikom vađenja. Sadnice voćaka moraju biti lijepo i umjereno razvijene. Kržljave sadnice ne treba koristiti jer se slabo primaju, a kad se prime loše se razvijaju i mogu stradati tokom zime od mrazeva. 

Izvor: Novosti

Tagovi

Komentari