1
min read
A- A+
Pročitano

Kako da brzo izrežete luk bez suza (VIDEO)

05/09/2019 - 7:00
Autor:Fos Media
165 pregleda

Gotovo da ne postoji glavno jelo u kojem jedan od osnovnih sastojaka nije luk. Većina recepata počinje upravo rečenicom "glavicu luka sitno isjeckajte i malo propržite", a poznato je kako zbog ove namirnice domaćice često puste i pokoju suzu. 

foto

Ilustracija

No, postoji način na koji ćete izrezati luk brzo i jednostavno i što je najbitnije bez suza.

Prije svega biće vam potreban oštar i kvalitetan nož, te daska na kojoj ćete luk rezati. Oštrina noža je veoma bitna jer ukoliko nož nije oštar čestice kiseline idu u vazduh i zbog toga plačete. 

Glavicu luka očistite i prerežite na pola. Nakon što ste luk prerezali na pola, ravni dio okrenite prema dasci i nož usmjerite na stranu suprotnu od korijena luka. 

Luk sjeckajte u suprotnom smjeru od korijena luka kako vam se luk ne bi raspadao. Također nemojte ga rezati do kraja. Luk prvo režite po dužini, a potom okomito. 

Vrlo je bitno da dok sjeckate luk nož ne dižete od kuhinjske daske. Nož vam mora kliziti po jagodici srednjeg prsta. Kada se naviknete na nož i dopustite mu da klizi po jagodici prsta sjeckanje luka vam više neće predstavljati problem, piše Klix.ba

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari