1
min read
A- A+
Pročitano

Napravite sami domaći kvasac (recept)

23/03/2020 - 17:00
Autor:Fos Media
257 pregleda

Ako slučajno ovih dana u prodavnicama niste uspjeli da pronađete kvasac mi vam nudimo par predloga kako ga možete napraviti sami kod kuće

f

Foto: Guliver/Gettyimages

Iako dobar hleb možete da napravite i bez kvasca, za one koji nisu ljubitelji takvog, danas donosimo neka od rješenja u slučaju da kod kuće nemate isti.

Sastojci za kvasac od voća

- 1 jabuka

- 750 g oštrog brašna

- 520 ml vode

Priprema:

Jabuku prepolovite na pola, izvadite jezgro, te narendajte u jednu posudu. Pola kg brašna pomješajte s 350 ml vode, dodajte jabuku, te sve dobro zatvorite u teglu. Nakon tri dana smjesa će narasti i pojaviće se mjehurići. Pola smjese bacite, a drugu polovinu u posudi pomješajte s 250 g brašna i 170 ml vode. Smjesu dobro zatvorite u teglu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Kada se pojave mjehurići, vaš kvasac je spreman za upotrebu, piše “Stvar ukusa”.

Za savršen hleb vam je potrebno 250 g kvasca, a ostatak smjese nastavite da održavate dodavanjem brašna i vode potrebnih da smjesa bude rijetka.

Kvasac od žitarica

Prvi dan pomješajte 20 g brašna i 20 ml vode da dobijete homogenu smjesu. Drugi dan pomješajte još 20 g brašna i 20 ml vode, pa još dva puta tokom dana dobro promješajte smjesu.
Treći dan dodajte još 30 g brašna i 30 ml vode, pa tokom dana promješajte još dva do tri puta. Četvrti dan sklonite polovinu smjese, te ponovite postupak od trećeg dana. To isto uradite i peti i šesti dan. Sedmog dana vaš kvasac je gotov i spreman za upotrebu.

Kvasac od krompira

Dobro skuvajte jedan krompir koji ste isekli na kockice. Iscjedite ga, ali sačuvajte vodu od kuvanja. Krompir pomješajte s jednom kašičicom soli i jednom kašičicom šećera. Ostavite da se smjesa ohladi, pa dodajte 1/4 vode od kuvanja. Smjesu ostavite nekoliko dana da odstoji.

Kvasac za tijesto

- 200 g integralnog brašna

- 1 dcl tople vode

- 1 kašičica meda

Priprema:

Pomješajte 50 g integralnog pšeničnog brašna i 1 dcl tople vode.

Dodajte 1 kašičicu meda ili ječmenog slada. Promješajte i sipajte u staklenu teglu, pokrijte platnenom krpom i ostavite da stoji na toplom mjestu. Sutradan promješajte i ponovo pokrite. Trećeg dana uveče kad se pojave mjehurići dodajte 150 g brašna i 1,5 dcl vode. Dobro promješajte i teglu ponovo pokrite. Četvrtog ili petog dana smjesa će biti spremna za pripremu tijesta. Uzeti 1 šolju kvasa, a ostatak (ostavite u staklenoj tegli) i držite zatvoreno u frižideru.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari