1
min read
A- A+
Pročitano

Luksuzno „kraljevsko“ povrće: Šparoga - svojstva i recepti

16/05/2018 - 8:14
Autor:Fos Media
513 pregleda

Jedna od nutritivno najuravnoteženijih vrsta samoniklog povrća Mediterana su - šparoge. One su niskokalorične, bogate vitamina, mineralima i vlaknima što ih čini idealnom namirnicom za sve koji žele zdravo jesti i održavati vitku liniju.

Šparoga, Foto: New Covent Garden Market

Šparoga, Foto: Pinterest

Naziv biljke potiče od grčke riječi asparagus što znači izdanak. Šparoga se nekada smatrala luksuznim, „kraljevskim“ povrćem,  danas je cijenjena namirnica gurmana širom svijeta.

Postoje divlje i uzgojene šparoge

Kreće sezona šparoge, bjeluša, mekostruka, kalenaca, vilinih metli! Sve su to nazivi za istu biljku, a definitivno najpoznatiji je šparoga (Asparagus officinalis).

Upravo u ovom periodu godine počinje kratko razdoblje kada ih možemo pronaći u prirodi primorskih krajeva, ubrati ih i uživati u veličanstvenim jelima.

Zbog blagog ukusa, teksture i zanimljivog nutritivnog sastava šparoge su nezaobilazan sastojak sezonske zdrave ishrane.

fvd
 Foto: Special fruit

Divlja i uzgojena šparoga razlikuju se po boji, obliku i ukusu. Uz to, kultivisana raste puno više u visinu, ali ukus joj nije toliko bogat kao kod divlje. U idealnim uslovima izdanak može narasti do 20 cm u samo jednom danu. 

Svojstva šparoga

Medicinski je dokazano da ova biljka pročišćava krv, kao i to da ima diuretično svojstvo. U savremenoj homeopatiji esencija koja se dobija iz svježih izdanaka, koristi se za liječenje upale mokraćnog mjehura te bubrežnog i mokraćnog kamenca.

Takođe, ona smanjuje rizik od raka crijeva, smanjuje rizik od alergija. 

vbnv
 foto: Bokanews

Šparoge sadrže glutation, jedan od najsnažnijih antikarciogena i antioksidansa pronađen u organizmu, koji se koristi za detoksifikaciju karcinogenih elektrofila te za zaštitu stanica od oksidativnog oštećenja.

Šparoge  su bogate mineralnim i vitaminima. Sadrže dosta mikroelemenata kao što su željezo, bakar, cink, fluor i jod, a izvrstan su izvor folata i vitamine C, K, B2 i B3. Mogu se spremati na mnogo načina. Od njih možemo dobiti supu, sitne delicije, rižoto omlete, salate…

 

U nastavku pročitajte naš predlog kako spremiti ovu zdravu sezonsku biljku!

Njoke sa šparogama

Sastojci za 4 osobe:

  • 30 dag njoka (kupljenih ili domaćih);
  • 60 dag šparoga (samo mekani dio iskidan na komadiće veličine oko 2 cm);
  • korica i sok 1 limuna;
  • origano, bosiljak i ostale mediteranske trave prema želji (može i ne mora)
  • 10 dag naribanog parmezana
  • maslinovo ulje i
  • prema želji maslac so papar.

Priprema:

Skuvajte njoke u puno slane vode, čim isplivaju izvadite ih šupljikavom cjediljkom.

U međuvremenu, u zagrijanu posudu dodajte maslinovo ulje, mekani dio šparoga komadići, koricu i sok limuna (da ostanu lijepo zelene), so, papar i prema želji začine.

Dinstajte poklopljeno par minuta uz povremeno miješanje. Dodajte skuvane njoke i strugani parmezan te lagano promiješajte ili servirajte njoke na tanjir i prelite ih šparogama.

Servirajte uz maslinovo ulje i strugani parmezan.

Napomena: Prema želji uz šparoge možete dodati i narezan pršut, slaninu ili šunku.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off

Komentari