1
min read
A- A+
Pročitano

Kako i koliko ljubavne veze utiču na zdravlje partnera

18/04/2020 - 16:42
Autor:Fos Media
134 pregleda

U jeku pandemije korona virusa mnogi parovi sada provode mnogo više vremena zajedno nego ikada ranije.

Foto

Foto: Shutterstock

Jedno istraživanje psihologa bilo je fokusirano na to kako svakodnevne socijalne interakcije mladih parova doprinose njihovom zdravlju. Istraživanja su pokazala da ljudi koji imaju kvalitetnija prijateljstva i romantične veze tokom tinejdžerskog perioda i '20-ih godina obično imaju niži rizik od bolesti naročito u kasnijim godinama, prenosi Klix.ba.

Psiholozi koji su proveli ovo istraživanje pitali su se mogu li svakodnevni odnosi i komunikacija mladih s njihovim partnerima imati akutne učinke na njihovo fiziološko funkcionisanje. Te se direktne veze između socijalnog funkcionisanja i fiziologije tokom vremena mogu akumulirati na načine koji u konačnom dugoročno utiču na zdravlje.

Ono što je posebno zaokupiralo pažnju psihologa je to da li su osjećaji partnera tokom dana predvidjeli promjene u brzini otkucaja srca dok spavaju. Testirani su parovi u ranim '20-im. Od njih se tražilo da odaberu dan u kojem će većinu vremena provesti zajedno. Njihovi otkucaji srca praćeni su i bilježeni cijeli dan i noć, piše Theconversation.com.

Čak i nakon što je uzet u obzir nivo stresa, konzumiranje alkohola i tjelesne aktivnosti, otkriveno je da se broj otkucaja srca tokom noći mijenjao zavisno od toga kako se žene osjećaju prema svom partneru tokom dana, prenosi Klix.ba.

Kad su se žene tokom dana osjećale bliskijima i povezanijima sa svojim partnerima, muškarci su imali slabije otkucaje srca tokom noći. Kada su se žene tokom dana osjećale nervoznije, muškarci su imali veći broj otkucaja u noći.

Zanimljivo je da ženska nervoza ne predviđa porast broja otkucaja kod muškaraca. Svaka veza ima svoje uspone i padove, a ovo istraživanje je pokazalo da osjećaji koje partneri imaju tokom dana može imati akutne učinke na njihovo biološko funkcionisanje tokom spavanja, prenosi Klix.ba

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari