3
min read
A- A+
Pročitano

Većina parova se svađa oko ovih deset stvari

22/02/2020 - 21:18
Autor:Fos Media
163 pregleda

Teme oko kojih se parovi najčešće svađaju nisu briga o djeci ili nevjera. U pitanju su, zapravo, relativno trivijalne stvari poput društvenih mreža. Svađe se često ne događaju zbog samog problema, već zbog manjka komunikacije, piše Insider.

Foto

Foto: Unsplash.com

"Ako imate slabe komunikacijske vještine, već poslije minut ili dva će se rasprava pretvoriti u svađu. To znači da je manje važno oko čega se raspravljate, gotovo svaka rasprava će prerasti u svađu", govori Rachel Sussman, stručnjakinja za veze i bračna savjetnica.

Rachel je navela deset najčešćih razloga za sukob među parovima, a svima im je zajedničko to što je ključ za njihovo rješavanje upravo rad na komunikacijskim vještinama.

"Uz dobru komunikaciju, sve ove probleme moguće je riješiti na vrlo lijep način. U suprotnom, rasprave će postajati sve gore."

Posvećenost

Posvećenost je česta tema oko koje može nastati spor. Tipično, parovi se svađaju kada jedna strana osjeća da je posvećenija od druge. Događa se često i da jedna strana želi odnos podići na viši nivo – na primjer, podstiče zajedničko useljenje ili brak, dok druga strana na to još nije spremna.

Podjela poslova

Problem nastaje kada se jedna osoba počne osjećati kao da je ona za sve zadužena.

"To su, češće, žene", kaže Rachel Sussman. "Međutim, često čujem i muškarce koji osjećaju da puno rade, a da za to ne dobijaju nikakvu zahvalnost."

U Americi mame troše prosječno 16 sati sedmično više na posao, ali i četiri sata sedmično više na brigu o djeci, nego što su to činile prije 50 godina.

Društvene mreže

Mnogi parovi, a naročito mlađi, imaju ovaj problem. Jedna strana često zamjera drugoj zbog prečestog i predugog boravka na društvenim mrežama. Problem je, takođe, i objavljivanje određenih informacija ili fotografija koje možda previše otkrivaju o privatnom životu. Naravno, tu je i uvijek prisutno praćenje mnoštva zgodnih djevojaka, odnosno frajera.

A kao šlag na tortu, još jedan česti uzročnik svađa – problem ostajanja u kontaktu s bivšim djevojkama ili momcima na društvenim mrežama.

Novac

Svađe oko novca obično dođu u nešto kasnijoj fazi veze, prenosi Index.hr.

"Sasvim je uobičajeno da jedna strana više voli da štedi a druga da troši. I obje misle da su u pravu", kaže Rachel.

Prvi korak je, ponovo, razgovor. Problem se javlja i kasnije, kada par počne zajedno da živi i kada se pojave osnovne dileme: trebaju li odmah imati zajednički novac ili kasnije? Ako se ne počne odmah, je li to jasan znak nedostatka povjerenja?

Možda su, takođe, obje strane bile zaposlene u trenucima kada je veza počela, ali dolazak djece to može promijeniti. Osoba koja i dalje radi, ponekad svjesno ili nesvjesno to zloupotrebljava.

Prioriteti

Događa se da jedna strana počne stavljati svoj posao ispred veze. Neki ljudi su radoholičari, dok drugi apsolutni prioritet daju vezama.

Zavisnost

Problem zavisnosti – od alkohola ili nečeg drugog, čest je uzrok svađa u vezi. Mala studija iz 2013. godine objavljena u jednom časopisu, otkrila je da je zavisnost najčešće kap koja preliva čašu, prije odluke o raskidu ili čak razvodu.

Zajedničko vrijeme

Vrijeme koje su provodili u poklanjanju pažnje drugoj strani, naprasno se, u najboljem slučaju, prepolovi kada dođe prvo dijete. To može posebno teško pasti jednoj ili objema stranama.

Naučnici koji su proučavali razdoblje prelaza na roditeljstvo kažu da postoje tri načina koja pomažu paru da održi intimnost nakon dolaska djeteta.

- Izgradnja ljubavi i naklonosti prema partneru.

- Svjesnost svega što se događa u životu supružnika i uzimanja tih okolnosti u obzir.

- Doživljavanje problema kao nečega što je normalno i što se zajednički može riješiti.

Seks

Ako ga ima premalo ili previše, to može dovesti do svađa. Nije nimalo neuobičajeno da jedna strana želi seks više od druge, koja se može osjetiti nezadovoljno.

Rješenje može ležati i u "zakazivanju" seksa unaprijed, u određeno vrijeme, pogotovo ako oba partnera imaju mnogo posla ili drugačije seksualne potrebe.

Nevjera

Iako otkriće potencijalne afere može uništiti vezu ili brak, nije uvijek tako. Ponekad, parovi nakon ovakvih situacija postaju još bliskiji i otvoreniji, što može rezultirati osjećajem preporoda kada je veza u pitanju, prenosi Index.hr.

Djeca

Problemi nastaju i kada se partneri ne mogu dogovoriti na koji način će odgajati ili podizati djecu.

Često se događa da je jedna strana popustljivija, a druga stroža. Zbog toga, ovo je osnovna tema o kojoj parovi trebaju razgovarati prije nego što djeca dođu na svijet.

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari