1
min read
A- A+
Pročitano

Dobrotska čipka kroz prizmu crnogorskih kreatora, modeli Rakočević, ,,Gattinoni”-ja i Gotjea

30/07/2017 - 9:21
Autor:Fos Media
171 pregleda

Dvadeseto izdanje Internacionalne smotre mode – Kotor 2017. završeno je sinoć predstavljenjem  kolekcija Milene Đurđić, Tijane Todorović, Borisa Ćalića, Verice Rakočević, modne kuće ,,Gattinoni” i Žan-Pol Gotjea.

foto

Foto:MNE magazin

Đurđić, Todorović i Ćalić kroz svoje modele istakli su značaj dobrotske čipke, zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra kao autentičnog ljudskog umijeća i tradicionalnog zanata, po predanju starog gotovo milenij. Dobrotsku čipku od zaborava sačuvala je profesorica  Nadežda Radović. Sva tri kreatora upravo su svoje kolekcije bazirali na originalnim komadima dobrotske čipke koje im je dala Radović. Oni su prikazali po pet modela u bijeloj boji.

Prva je svoje kreacije u prelijepom ambijentu ispred katedrale sv. Tripuna predstavila Milena Đurđić. Bili su to kombinezon, plašt, haljine, od kojih je posljednjom oduševila publiku. Manekenke su, uz njene modele, u ruci nosile šal na kojem se vidjela ljepota dobrotske čipke.

foto

Foto:mnemagazin

Specifičnost dobrotske čipke vidjela se i u kreacijama Tijane Todorović koja je za ovu priliku odabrala haljine, plašt, kombinezon, šorts i jaknu sa, pored bijelih, crvenim i crnim šarama, te narukvicu rađenu od tog materijala, piše Mne magazin.

Boris Ćalić kroz jednostavnost i detalje iskazao je potencijal dobrotske čipke. Skroz bijela kolekcija uključivala je pantalone, haljine i šorts..

Uslijedilo je zbirno predstavljanje kolekcija Verice Rakočević, koja je otvorila prvu smotru mode u Kotoru 1998. godine, zatim modne kuće ,,Gattinoni”, čiji je generalni direktor Stefano Dominela bio dva puta predsjednik Internacionalne smotre mode u Kotoru i Žan-Pol Gotje koji je i lično prošle godine bio na smotri mode u Kotoru.

foto

Foto:mnemagazin

Verica Rakoćević odlučila se za lepršavost, karnere i većinom žutu boju u predstavljanju svojih pet kreacija. 

Modna kuća ,,Gattinoni”, prije samog predstavljanja kolekcije, putem video-bima odvela je posjetioce u fabriku u Italiji i pokazala kako se to izrađuju ove vrsne kreacije. A onda su na scenu stupile pet manekenki, izlazeći jedna po jedna u bajkovitim kreacijama, uz instrumental ,,Hijo de la luna” koji je nadopunio cijelu čaroliju. Ono što je dodatno dalo pečat kolekciji jesu ogrlice, narukvice i prstenje u obliku leptira, piše Montenegro magazin.

foto

Foto:mnemagazin

Ovogodišnje, jubilarno izdanje, u prepoznatljivom stilu zatvorio je Žan-Pol Gotje, tačnije modna kuća ,,Gaultier Paris”. Sa prvim taktovima pjesme ,,Here comes the sun” na pistu je ušetala manekenka sa crvenim šeširom, crvenim topom, crnim blještavim sakoom i crnim lepršavim pantalonama. Poslije nje, tu je bio narandžasti kombinezon sa ,,klač” torbicom u istoj nijansi. Bila je tu i haljina koja je sprijeda bija u narandžastoj i crnoj boji, a pozadi crno-bijelu. Zatim prelijepa plava haljina sa bijelim detaljima. I tako redom deset divnih kreacija. 

Izvor:mnemagazin

FOS preporučuje

 

 

 

Komentari