1
min read
A- A+
Pročitano

Farbajte kosu kod kuće poput profesionalaca

22/04/2020 - 22:31
Autor:Fos Media
105 pregleda

Odlazak u frizerski salon u ovom periodu nije opcija. Za farbanje kose ste prepuštene same sebi i svojim vještinama. No, ne paničite, slijedite uputstva, rukavice na ruke i primite se posla. Donosimo vodič za skrivanje izraslog korijena i osvježavanja boje sastavljen od savjeta najboljih stručnjaka frizerske industrije.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

HIDRIRAJTE KOSU

Boje se najbolje primaju za hidriranu, zdravu kosu, tako da bi tretmani za kondicioniranje trebali biti dio vašeg uobičajenog režima, kaže kolorista iz Njujorka Louis Licari, koji se brine o kosi glumice Susan Sarandon. Koristite proteinsku intenzivno hidratantnu masku barem jednom sedmično.

NAPRAVITE TEST

Da biste bili sigurni da ste odabrali pravu nijansu, isprobajte je prije nego što je nanesete na čitavu glavu, kaže kolorista iz New Yorka Sharon Dorram, čija slavljenička klijentela uključuje i glumicu Reese Witherspoon. Da biste provjerili nijansu, savjetuje ona, pokupite mali dio kose iznad uha (na mjestu gdje ga niko neće vidjeti) i na njega nanesite boju. Nakon 15 minuta provjerite rezultate na prirodnom svjetlu.

ZAŠTITITE KOŽU

Budući da neke boje mogu nadražiti i obojiti kožu, koloristi su saglasni da nanošenje vazelina duž čela, pomoću prsta prije nanošenja bilo koje boje mnogo pomaže pri njenom uklanjanju.

ODABERITE BOJU

Najbolje je odabrati boju koja nije više od jedne ili dvije nijansi svjetlija ili tamnija od vaše prirodne kose, jer bilo kakve dramatične promjene mogu biti teške i skupe za popravak, kaže Dorram.

– Jedno loše farbanje garantuje dolazak minimalno dva do tri puta u frizerski salon. Kada ste u nedoumici, odaberite svjetliju nijansu, jer je uvijek lakše postepeno preći na tamniju boju ako vam se postojeća ne sviđa – kaže kolorista Christopher John iz njujorškog salona “Garren”, koji brine o zdravlju kose Madonne i Elizabeth Hurley.

PRIBOR

– Ako se namjeravate posvetiti kućnom farbanju, obezbijedite pribor i ostavite ga u svom kupatilu – kaže koloristica Kim Vo, koja je odgovorna za frizuru Kate Hudson. Obavezno iskorisitite staru košulju s dugmetom (tako da ne morate ništa podizati iznad glave), kuhinjski tajmer, vazelin, rukavice od lateksa, nekoliko peškira kojima neće smetati farba i pakovanja boje.

Izvor teksta: Azra.ba.

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari