1
min read
A- A+
Pročitano

Crnogorka osvojila najviši vrh “crnog” kontinenta!

12/02/2018 - 8:35
Autor:Fos Media
413 pregleda

Jelena Petković, članica planinarskog kluba “Visokogorci Crne Gore” iz Podgorice, ispjela je da osvoji najviši vrh Afrike Kilimandžaro (Uhuru Peak) 5895 mnv.

Jelena Petković, foto: Visokogorci Crne Gore

Jelena Petković, foto: Visokogorci Crne Gore

Jelena je uspon izvela u okviru ekspedicije u organizaciji beogradskog Extreme Summit Team-a koju je predvodio vodič Kenan Muftić a koju je činilo 16 planinara iz više država regiona.

"Članovi ekspedicije su, nakon nekoliko dana provedenih u aklimatizacionom procesu, završni uspon najviši vrh “crnog” kontinenta izveli u subotu u jutarnjim satima", saopšteno je iz planinarskog kluba “Visokogorci Crne Gore”.

Sa svojih 4600 m od podnožja do vrha Uhuru (5895m), Kilimandžaro predstavlja planinu sa najvećom visinskom razlikom na svijetu. Ova planina je san svakog avanturiste, ali i svih ostalih osoba koje gaje naročitu ljubav prema Africi. Nalazeći se na trećem stepenu južne geografske širine od ekvatora, klima na Kilimandžaru spada u red tropskih, što omogućava rast bujne vegetacije na ovoj planini.

fmcn
Foto: Ayli planet

Nacionalni park Kilimandžaro osnovan je 1971. godine iz šumskog rezervata kojeg su osnovali njemački kolonizatori još 1910. a upisan je i na UNESCO-ov popis svjetske baštine u svrhu zaštite brojnih vrsta koji žive u parku.

Ovo je drugi put da Visokogorci razvijaju zastavu kluba i Crne Gore na najvišem vrhu Afrike.

 Prvi put je to uradila Tanja Pavličić 2011. godine.

is_sponsored
0

Komentari