1
min read
A- A+
Pročitano

"Đavolji nos": Željeznička pruga na visini od 800 metara

02/06/2017 - 8:50
Autor:Fos Media
224 pregleda

Nariz del Diablo ili "Đavolji nos" ime je željezničke dionice koja prolazi kroz Ande u Ekvadoru. Željeznica je izgrađena na zahtjevnom planinskom terenu na visini od 800 metara.

foto

Đavolji nos, foto: Shutterstock

Ekvadorski željeznički sistem zaista je neobičan. U ovoj južnoameričkoj zemlji pruga je spojila glavni grad Quito s Guanyaguilom prije više od jednog viijeka, a izgrađena je primitivnom tehnologijom. 

Riječ je o vrlo zapanjujućem poduhvatu jer željeznica prolazi kroz vrlo zahtjevan teren, odnosno kroz brdovite predjele, bijesne riječne brzake i gustu šumsku vegetaciju. 

Najimpresivniji je pak dio nazvan Nariz del Diablo ili Đavolji nos koji obuhvata željezničku dionicu koja prolazi kroz stjenovite padine Anda između stanica Alausi i Sibambe, a na trenutke se izdiže na 800 metara nadmorske visine.

Ime je dobio jer je tokom gradnje na ovom opasnom terenu život izgubilo više od 2 hiljade osoba zbog posljedica česte seizmičke aktivnosti, žutica, napada divljih životinja i drugih nesrećnih slučajeva.

xyv
Foto: Shutterstock

Pomilovanje zatvorenicima za uspješnu gradnju 

Inače, ovu opasnu dionicu gradili su zatvorenici osuđeni na doživotnu zatvorsku kaznu – mahom Jamajčani i Portorikanci kojima je po uspješnom završetku radova obećano pomilovanje. 

Đavolji nos je oduvijek bio najpopularniji dio cijelog ekvadorskog željezničkog sistava. U devedesetim godinama prošlog vijeka, kad je dobar dio infrastrukture počeo propadati i zatvarati se, jedino je Nariz del Diablo ostao u funkciji. 

xn
Foto: Shutterstock

Za to su zaslužni turisti, koji su dolazili u Ekvador iz cijelog svijeta kako bi se njime vozili pa su lokalne vlasti uvijek ulagale novac za obnavljanje i restauraciju. Nekad se čak dopuštala vožnja na krovu željeznice, no nakon nesrećne smrti jedne osobe zabranjena je ova praksa. 

xvfx
Foto: Shutterstock

Uprkos svojoj zastrašujućoj poziciji na planini, vožnja ovom željeznicom je među lokalnim stanovništvom normalna pojava.

Pogledajte u videu kako izgleda vožnja željeznicom po Đavoljem nosu u Ekvadoru.

 

Izvor: Punkufer

Komentari