1
min read
A- A+
Pročitano

Grad na vrućoj magmi – Okland (FOTO)

12/05/2020 - 21:18
Autor:Fos Media
114 pregleda

Najveći i najnaseljeniji grad na Novom Zelandu, Okland,ž leži na vulkanskom polju, koje čini više od 50 vulkana. Ekonomski je i finansijski centar države, a turisti ga rado posjećuju. Novi Zeland je 2007. godine predložio Oklandsko vulkansko polje kao kandidata za listu Uneskove svjetske baštine, zbog neobične kombinacije prirodnog i kulturološkog značaja.

foto

Foto: GeoNet

Grad leži na vrućoj magmi koja se nalazi ispod površine Zemlje. Svakih nekoliko stotina ili hiljada godina ova magma pronađe svoj put prema površini i formira novi krater ili lagunu na teritoriji Oklanda.

Poslednji put, vulkan je bio aktivan prije oko 600 godina, i tada je uništio maorsko naselje, i  stvorio novo ostrvo Rangitoto, koje je danas najmlađe i najveće vulkansko ostrvo od svih u tom području.

tara

Foto: Pixabay

Erupcije vulkana takozvanog Oklandskog vulkanskog polja bile su dovoljne da se na ovom tlu formiraju brojni prstenovi vulkanskog tufa, jezera, lagune, ostrva, depresije, tokovi lave...

Sve to oblikovalo je tlo Oklanda, najvećeg grada Novog Zelanda. Maori su živjeli na vulkanskim kupama ovog polja još prije dolaska Evropljana, pa su brojni arheološki dokazi o tome još uvijek jasno vidljivi. Zbog vađenja kamena iz kupa, teren je mijenjan godinama. Ipak, nekolicina očuvanih kupa još uvijek se može vidjeti, pa su one djelovi poznatih oklandskih parkova.

foto

Foto: Pixabay

Monogenetička vulkanska polja, u koja se svrstava i oklandsko, obično se sastoje od deset do stotinu vulkana. Ovakva polja specifična su zbog svoje nepredvidljivosti: umjesto da se aktivira neki postojeći vulkan, do erupcije dolazi na nekom drugom mjestu u polju. Tako svaki od vulkana eruptira samo po jednom, ali je teško pretpostaviti gdje će doći do sledeće erupcije.

Tokom proteklih 90.000 godina, dogodilo se 90 erupcija koje su oblikovale tlo Oklanda.

Izvor: RTS

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari