1
min read
A- A+
Pročitano

Najbolji švedski rituali: Znate li šta je "fika"?

03/11/2019 - 20:51
Autor:Fos Media
585 pregleda

Šveđani su na listi najsrećnijih naroda na svijetu, a za to, između ostalog, mogu da zahvale maloj suboti i resetovanju dana "fikom".

Ilustracija, foto: Faramarz Gosheh/imagebank.sweden.se

Ilustracija, foto: Faramarz Gosheh/imagebank.sweden.se

Šveđani su vrijedni, ali izuzetno cijene pauze na poslu, skromni su, ali njihove zastave stoje svuda i na prvu loptu mogu djelovati hladno poput klime koja ih okružuje, ali kad ih upoznate, topli su kao sauna.

Šveđani ne uživaju u ćaskanju i praznim riječima koje su mnogima potrebne da premoste neprijatnu tišinu.

Kad nemaju šta da kažu oni ćute, a rijetki su oni koji pozdravljaju komšije na stepenicama ili u prolazu. Ponekad vas ni konobari neće pozdraviti, pa ni zaposleni u prodavnicama. Posebno starijim generacijama, komentarisanje vremena s nepoznatim ljudima se čini kao besmislena, uzaludna aktivnost.

Od imigranata, studenata na razmjeni ili turista možda ćete i čuti pozdrav, ali od pravih Šveđana rjeđe. I baš kad pomislite da su hladni i distancirani, iznenadiće vas topao zagrljaj umjesto pozdrava.

I sada stižemo do "fike".

Najbolja stvar kod fike je to što nema pravila. Možete biti sami ili s prijateljima, kod kuće ili u kafiću, u vozu, na poslu, zaista bilo gdje ili bilo kad. Objasniti nekom ko nije iz Švedske šta je fika nije najlakša stvar na svijetu. Radi se o pauzi za kafu, ali to je mnogo više od kafe. Tu su i pužići s cimetom (kanelbullar), čokoladne loptice u kokosu (chokladboll) i slatkiš sa marcipanom (semlor) ili neki drugi kolači, ali fika ima dublje značenje od obične pauze za kafu s nečim slatkim.

Taj je ritual toliko upleten u njihovu tradiciju da Šveđani znaju da provedu fike i fike objašnjavajući prijateljima iz drugih zemalja kako je to vrijeme za opuštanje, zbližavanje, bolje upoznavanje ili odmor od dnevnih obaveza. Fika je i resetovanje od naporna dana, navika koja tjera da zastanemo, sjednemo, osvijestimo trenutak i pod uticajem šećera krenemo u nove radne pobjede.

Nova vremena i trendovi zdrave ishrane dozvoljavaju da se slatko zamijeni slanim, pa nije "protiv zakona" naručiti tost s avokadom umjesto šećernih bombica.

Da nema sreće bez fike, potvrđuje i podatak da je Švedska među 10 najsrećnijih i najprijateljskijih zemalja.

Glavni grad fike je Stokholm, koji ima stotine hipsterskih ili moderno uređenih kafića, a poželite li da vam domaćin pokaže značenje tog rituala u punom smislu riječi, možete ga i iznajmiti.

Izvor: Noizz.rs/Punkufer.dnevnik.hr

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari