1
min read
A- A+
Pročitano

Obavljen najduži let na svijetu, putnici skoro 20 sati u vazduhu

20/10/2019 - 13:54
Autor:Fos Media
390 pregleda

Avion australijskog avio-prevoznika „Kvantasa“ obavio je najduži komercijalni let, bez slijetanja, od 19 sati i 16 minuta, od Njujorka do Sidneja, preletjevši razdaljinu od nešto više od 16.000 kilometara. To je izvedeno „Boingovim“ avionom, a za naredni mjesec se planira let od Londona do Sidneja.

James D Morgan/Qantas

Foto: James D Morgan/Qantas

Kompanija je željela da provjeri dokle idu granice izdržljivosti putnika i da li su letovi koji traju skoro cio dan podnošljivi, a probni let nazvan je "Project Sunrise".

Avion je prešao ukupno 16.015 kilometara tokom leta, a putnici su se vozili 19 sati i 16 minuta, kao što je i planirano.

„Ohrabrivali smo putnike da konzumiraju mnogo kafe za vrijeme leta“, rekao je Fil Keps, član osoblja „Kvantasa“.

Australijska avio-kompanija namjerava da pomjeri granice dugih letova, a najavljuju da će ovakvi letovi biti dostupni svima 2022. ili 2023. godine. Na ovom letu je ipak letjelo samo 50 osoba, a u taj broj je ušla i posada, ali i istraživači koji su bilježili sve što se dešava za vrijeme leta.

„Kvantas“ je u saradnji sa istraživačima htio da provjeri kako putnici reaguju na razne stvari, od potrebe za spavanjem, do takozvanog džet lega. Osim toga, volonteri su na sebi imali opremu koja je pratila kako se njihovo tijelo ponaša i reaguje na promjene tokom leta.

Let je prošao bez problema i prema prvobitno zamišljenom planu. Ova kompanija planira da sprovede identično testiranje za mjesec dana, kada će leteti od Londona do Sidneja.

Pročitajte još:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari