1
min read
A- A+
Pročitano

Ostrvska država koju će "progutati" Tihi okean (FOTO)

08/06/2019 - 22:32
Autor:Fos Media
1165 pregleda

Pijesak koji se nekada daleko protezao more je polako pojelo u polinezijskoj državici koja se prostire na devet ostrva ukupne veličine 26 kvadratnih kilometara (nešto manje od Kornata).

foto

Foto: AFP

Tuvalu se nalazi se sjeverno od Fidžija, na pola puta između Havaja i Australije, a osim zbog prirodnih ljepota poseban je i po tome da je na popisu najugroženijih ostrva koji bi zbog klimatskih promjena i dizanja nivoa vode mogao uskoro iščeznuti.

foto

Već su dva ostrva na rubu nestajanja. Kako piše Gardijan, vlada je upozorila na alarmantno stanje. Zbog erozije tla i nemilosrdnog mora samo je pitanje vremena kad će nestati u zaboravu. Ljeti se tamo ne može disati, a korali do kojih su nekada plivali više ne postoje. 

foto

Prema riječima stanovnika, tokom žestokih oluja talasi udaraju gutajući ostrvo , a mnogima je najveća noćna mora da će poslednje što će vidjeti biti podivljali okean. Stariji stanovnici ustraju u ostajanju na ostrvu bez obzira na to što se može dogoditi. Boje se okeana, ali ne žele izgubiti identitet i nasljeđe.

otok

Njihov je strah opravdan jer i naučnici tvrde da nema još mnogo vremena, vjerovatno pedeset do sto godina. Zbog nivoa okeana koji se neumoljivo diže stanovnici se oslanjaju na kišnicu, no količina nije dovoljna ni da održi na životu kućne vrtove.

foto

Računi za hranu prate razinu okeana i neumorno rastu. Stanovnici koji su se preselili iz Tuvalua na povratku se čude kako su neka od njihovih omiljenih mjesta nestala. No nada još uvijek postoji, stručnjaci razmišljaju o nekoliko rješenja, od konstrukcije za plutajuće ostrvo do podizanja nivoa tla za deset metara u odnosu na okean.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari