2
min read
A- A+
Pročitano

Strani gosti uz poseban pasoš: Evo kako će se rezervisati smještaj i koje mjere će morati da poštuju ugostitelji

29/04/2020 - 12:15
Autor:Fos Media
3822 pregleda

Na nivou Europske unije, kako je to u ponedjeljak zaključeno na video konferenciji ministara turizma svih država članica, a koju je sazvao hrvatski ministar Gari Cappelli u sklopu predsjedavanja Savjetom EU, cilj je da se uspostavi zajednički protokol turističkih putovanja, takozvani Covid-19 pasoš, s kojim bi turisti koji imaju potvrdu da nisu zaraženi koronavirusom mogli putovati van zemlje porijekla u turističke destinacije. Oblik testova koji će se raditi nije dogovoren, a o tome će raspravljati u narednih mjesec dana.

f

Foto: @balkan-turizam.net

Putovanja bi tako uključivala drumski, željeznički, plovni i avio promet, a iako se insistira na donošenju zajedničkog protokola, Cappelli kaže da je dogovor o saradnji moguć i bilateralnim putem.

"Prepustimo epidemiolozima svake zemlje da nađu zajednički jezik, a ako to nije moguće, onda postoje bilateralni pregovori s pojedinim zemljama o načinu prelaska jednih kod drugih", kaže za Jutarnji Gari Cappelli.

Naime, govori se o uspostavljanju turističkih koridora sa zemljama koje imaju dobru epidemiološku situaciju.

Ako bi se uspostavljali koridori oni bi mogli funkcionisati na način da turisti direktno idu iz svog doma do željene destinacije, bez posebnih posjeta nekim drugim sredinama. I to drumom, željeznicom, plovnim putem i aviolinijama.

Postoji cijeli niz preporuka i procedura koje se trebaju ispoštovati u doba korone. 

Granice

U slučaju otvaranja granica, na njima bi se sprovodili posebni predlozi. 

Hotelima bi trebalo omogućiti sprovođenje "digital check-in" postupka kojim gost prilikom rezervacije sobe dobija potvrdu broja dodijeljene sobe, koju dolaskom u hotel otvara mobilnim telefonom. U hotelu, apartmanu ili bilo kojem drugom smještajnom objektu ne mora ni doći u kontakt s recepcijom. Apartmani bi, pak, mogli imati šifrovane sandučiće u kojima bi mogli ostaviti ključ gostu i na taj način se ne moraju sresti uopšte tokom njegovog ljetovanja, dok bi turisti u hotelskim sobama mogli birati žele li da im sobarice uopšte dolaze svaki dan u sobu, ili ređe.

Zaštita

Hotelski restorani bili bi otvoreni isključivo za goste hotela sa smanjenim brojem stolova radi potrebne udaljenosti, a konobari bi se obvezali na sve mjere zaštite (rukavice, maske), redovnu dezinfekciju prostora te na raspoloživost sredstava dezinfekcije za goste. Dezinfekcija stola, te pribora za jelo i piće radila bi se nakon svake konzumacije, redovno bi se kontrolisala temperatura zaposlenih. Razmak između stolova bio bi dva metra, kontrolisao bi se broj osoba prisutnih u objektu i ograničio broj osoba za jednim stolom. Moguće je i organizovati posluživanje u sobama. Kod djelatnosti kampova preporuka je otvaranje u dijelu korištenja mobilnih kućica, dok bi se u nautici trebali uvesti brzi testovi za svaku smjenu posade.

Kod smještajnih objekata predlažu postavljanje pleksi barijera na recepcije, te uvođenje u ventilacijske sistema ionizatora vazduha i antiseptičkih sredstava.

Smještaj

Kada je riječ o smještaju na jahtama, predlažu se brzi testovi, a gostima koji dolaze na čarter-plovila ili u unajmljeni privatni smještaj dolazak bi bio moguć uz potvrdu da imaju ugovoren takav vid odmora - nešto kao pozivno pismo za vize ili boarding pass/crew liste.

Traže i da se većim i samostalnim plovilima/jahtama omogući dugotrajni čarter na razdoblje više od mjesec dana na brodu koji je samodostatan i ne mora uplovljavati na kopno radi vode i struje (imaju posadu, desalinizatore i generatore). 

Izvor: jutarnji.hr

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari