1
min read
A- A+
Pročitano

Američki stručnjaci sumnjaju u pozitivne rezultate kineske vakcine

23/05/2020 - 14:53
Autor:Fos Media
173 pregleda

Istraživači u Kini objavili su rezultate jednog od prvih ispitivanja vakcine za COVID-19, ali stručnjacii su skeptični prema ovoim nalazima i podatke su nazvali “mlakim”.

Foto

Foto: Pixabay

U studiji objavljenoj u medicinskom časopisu “The Lancet”, istraživači su rekli da se njihova vakcina dobro podnosi i da je stvorila imuni odgovor na novi koronavirus, piše CNN.

Vakcina, koju su razvili “CanSino Biological Inc.” i Pekinški institut za biotehnologiju, testirana je na 108 zdravih, nezaraznih odraslih osoba starosti od 18 do 60 godina u Vuhanu u Kini - mjestu izbijanja pandemije.

Svi učesnici primili su vakcinu u malim, srednjim ili visokim dozama, a nije bilo "ozbiljnih" neželjenih efekata, rekli su istraživači.

Neželjeni efekti

Ipak, gotovo polovina primalaca vakcine prijavila je temperaturu, a 44 odsto je prijavilo umor, a 39 odsto je prijavilo glavobolju. Sveukupno, devet odsto pacijenata je prijavilo neželjene efekte koji su bili dovoljno ozbiljni da potencijalno „spriječe aktivnost“.

Ovi neželjeni efekti "nisu dobar znak sigurnosti", rekao je dr Pol Ofit, direktor Centra za vakcinaciju u Dječijoj bolnici u Filadelfiji, piše CNN.

Stručnjaci su takođe ukazali da vakcina ne izaziva jak imuni odgovor; sve doze, čak i „niske“ doze, zapravo su bile vrlo visoke, kaže dr Ofit.  

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari