3
min read
A- A+
Pročitano

Covid-19 i dijabetes: Savjeti i preporuke

24/03/2020 - 14:55
Autor:Fos Media
286 pregleda

Dijabetološki savez Srbije, Republička stručna komisija za prevenciju i kontrolu šećerne bolesti Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Udruženje za dijabetes Srbije u saradnji sa IDF-Europe (Međunarodna dijabetes federacija-region Evropa) napravio je dva dokumenta vezano za Covid-19 i dijabetes. Prvi koji sadrži informacije za oboljele od dijabetesa u epidemiji korona virusa i drugi koji se tiče preporuka za tretman dijabetesa tokom infekcije i pravila tokom bolesti. 

Foto

Foto: Ilustracija

Kompletan vodič preuzmite OVDJE:

ŠTA UKOLIKO SE OSOBE SA DIJABETESOM RAZBOLE OD OVOG VIRUSA?

Poželjno je da osobe sa dijabetesom unaprijed planiraju situaciju u slučaju da se razbole – na primjer trebalo bi imati obezbijeđene brojeve telefona nadležnih zdravstvenih službi i nadležnih ljekara, uz to i obezbijediti dovoljnu količinu ljekova i potrošnog materijala za sprovođenje samokontrole glikemija u kućnim uslovima, tako da ne bi morali da izlaze napolje u slučaju nastanka bolesti, ili za slučaj posebne epidemiološke situacije u zemlji koja bi mogla da utiče na rad apoteka (vrijeme otvaranja). Oboljenje izazvano ovim virusom može da utiče na pogoršanje glikoregulacije u tom periodu.

Foto

Za osobe sa dijabetesom savetuje se pridržavanje pravila koja se preporučuju i u drugim, po organizam stresnim situacijama, sve sa ciljem korekcije nastalog pogoršanja glikoregulacije i održavanja dobre kontrole dijabetesa. Takođe, neophodno je kontaktirati nadležnog ljekara radi savjetovanja o tome koliko često treba kontrolisati glikemije, kao i radi dobijanja dovoljne količine terapije (naročito insulina), kao i o tome kakve bi promjene trebalo da načine u pogledu terapijskog ili higijenskodijetetskog režima.

Foto

‘’Pravila tokom bolesti’’ za osobe sa dijabetesom 

- Adekvatna rehidratacija

- Kontrola vrijednosti glikemija

- Kontrola tjelesne temperature

- Ako je osoba na insulinskoj terapiji, kontrola urina na ketone

- Pratiti preporuke i savjete vašeg ljekarskog tima

Foto

Foto

Kako izbjeći oboljenje?

Kako biste smanjili rizik za oboljenje, trebalo bi primjenjivati jednostavne, a efikasne mere zaštite svakoga dana:

- Često perite ruke sapunom i vodom ili koristite rastvore za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, naročito prije jela i nakon boravka van kuće.

- Ne dijelite hranu, pribor za jelo, čaše, peškire.

- Izbjegavajte blizak kontakt sa osobama koje su bolesne. Držite udaljenost od osobe koju uočite da kašlje i kija

- Ako se razbolite i dobijete respiratorne simptome, ostanite kod kuće, obavijestite druge, obavijestite nadležne ljekare.

- Ako kijate i kašljete, prekrijte nos i usta maramicom ili prevojem zgloba lakta. Bacite maramicu u kantu za smeće. 

-  Izbjegavajte nezaštićen kontakt sa divljim i domaćim životinjama.

Foto

Foto

Preporuke za tretman dijabetesa tokom infekcije

Šta se događa kod osoba sa dijabetesom u toku bolesti? U osoba sa dijabetesom u prisustvu bolesti, dolazi do oslobađanja brojnih hormona koji učestvuju u odbrambenim mehanizmima tokom infekcije. Okidači za oslobađanje hormona mogu biti brojna stanja, kao što su infekcije, ishemijska bolest srca, dehidratacija itd. Hormoni koji se oslobađaju tokom bolesti mogu dovesti do dodatnog povećanja nivoa glukoze u krvi, kada su potrebne veće doze insulina za korekciju glikoregulacije.

Za osobe sa dijabetesom i najmanja infekcija može dovesti do hiperglikemija, koje ako se na adekvatan način ne koriguju mogu dovesti do akutnih komplikacija kao što su dijabetesna ketoacidoza i hiperosmolarno neketogeno stanje.

Foto

Planiranje unaprijed

Započinjanje terapije ili povećanje doze kortikosteroida ima značajan uticaj na nivo glukoze u krvi. Savjetuje se da osobe sa dijabetesom, članovi njihove porodice i roditelji djece sa dijabetesom, unaprijed planiraju i dogovaraju sa timom ljekara individualni plan, za tretman u stanjima bolesti. Potrebno je da isplaniraju:

- individualnu ciljnu vrednost glikemije tokom prilagođavanje doze insulina u odnosu na novonastalu bolest

- kada da kontaktiraju ljekara

- koliko često da provjeravaju nivo glukoze u krvi i ketone. U uslovima bolesti, najverovatnije je potrebna veća doza insulina u odnosu na uobičajenu, iako pacijenti unose manje hrane.

Foto

Foto

 Osobe sa dijabetesom treba da potraže pomoć ljekara u sljedećim situacijama:

- u slučaju kontinuiranog povraćanja (bez mogućnosti unosa hrane i pića duže od 6h), koje može dovesti do teškog stepena dehidratacije

- u slučaju hiperglikemije duže od 24h

- u slučaju postojanja simptoma koji ukazuju na razvoj dijabetesne ketoacidoze

Opšte preporuke za tretman osoba sa dijabetesom tokom bolesti

U slučaju bolesti u osoba sa dijabetesom, savetuje se postupanje prema navedenim smernicama, čak i u slučaju zadovoljavajućih vrijednosti nivoa glukoze u krvi:

- Nastaviti sa uobičajenom terapijom za dijabetes. Nikada ne obustavljati terapiju insulinom.

- Provjeravati nivo glukoze u krvi na svaka 4h.

-  Konzumirati dodatnu tečnost (bez kalorija), i nastaviti sa redovnim obrocima.

- Provjeravati svakodnevno tjelesnu težinu. Smanjenje tjelesne težine uprkos redovnoj regularnoj ishrani može ukazati na prisustvo hiperglikemije.

- Provjeravati nivo tjelesne temperature ujutru i uveče. Povišene vrijednosti mogu biti znak infekcije.

*Unosite dosta tečnosti – 120 do 180 ml na svakih 30 min u cilju prevencije dehidratacije. U nekim stanjima postoji potreba za unosom slatkih napitaka kada je nemoguće unijeti 50gr ugljenih hidrata u toku dana putem hrane. Međutim, potreban je poseban oprez sa slatkim napicima zbog hiperglikemijskog efekta.

Foto

Foto

Preporuke za osobe sa tipom 1 dijabetesa (T1D) Tokom bolesti kod osoba sa T1D:

Insulinska terapija ne smije biti obustavljena

- Doze insulina najčešće moraju biti povećane, uz mogućnost potrebe za ekstra bolusom (brzodjelujućim insulinom) u cilju sniženja glukoze u krvi

- Proveravati nivo glukoze u krvi na svaka 4h

- Unos veće količine nezaslađene tečnosti u cilju prevencije dehidracije

- Optimalni opseg nivoa glukoze u krvi je od 6 do 10mmol/l

Kompletan vodič preuzmite OVDJE:

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari