1
min read
A- A+
Pročitano

Dokazano: Maženje beba pomaže u razvoju njihovog mozga

26/05/2019 - 19:56
Autor:Fos Media
204 pregleda

Novo istraživanje pokazuje kako maženje s bebom ima ogromne prednosti kada je u pitanju razvoj mozga, pogotovo za prerano rođenu djecu.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Istraživači iz Nationwide Children's Hospital u Ohaju su posmatrali 125 prerano rođenih beba i beba koje su rođene u punom terminu da bi vidjeli kako reaguju na nježni dodir i otkrili su važne podatke za novorođenčad.

Prerano rođene bebe su imale veću vjerovatnoću za smanjeni odgovor na dodir nego bebe rođene u punom terminu. Isto tako, prerano rođene bebe, a koje su više bile izložene bolnim medicinskim postupcima, imale su veću vjerovatnoću za smanjeni odgovor na dodir.

Rezultati su bili iznenađujući.

Prerano rođene bebe koje su imale veću količinu nježnih dodira zapravo su snažnije reagovale na dodir nego prerano rođene bebe koje nisu bile tako često dodirivane. Glavna istraživačica dr Natali Maitre kaže kako time dokazujemo da nježan dodir zapravo može pomoći razvoju mozga, prenosi portal Centar zdravlja.

U slučajevima kada roditelji ne mogu biti uz svoju bebu i pružiti joj nježnost, bolnice bi trebalo da edukuju osoblje o važnosti dodira, kako bi pružile bebi nježnost koja će joj pomoći u razvoju mozga.

 

Pročitajte i ovo:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari