1
min read
A- A+
Pročitano

Kako se Kinezi pripremaju za jesen: Ovo su najbolja jela i začini za jin energiju jeseni

19/10/2019 - 18:42
Autor:Fos Media
160 pregleda

Po tradicionalnoj kineskoj medicini, jesen je vrijeme da se kondenzuje, očuva i koncentriše životna snaga u našem tijelu.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Da bismo postigli ravnotežu u tijelu, umu i duhu kada se godišnja doba mijenjaju, ova drevna medicina savjetuje da uskladimo svoju ličnu energiju sa većom energijom prirode, sa kojom smo energetski povezani. Ovo se objašnjava odnosom jin i jang energija.

U jesen jin energija, energija sažimanja, zamjenjuje šireću jang energiju ljeta. Jin energija se kreća unutra i naniže, za razliku od ekstrovertne ljetnje jang energije koja se kreće ka spolja i naviše. Zato prelazak u jesenje doba zahtijeva specifična prilagođavanja u našem tijelu, umu i duhu.

Kineska medicina dijeli hranu po ukusima na: slatku, gorku, ljutu, oporu, slanu i kisjelu. Po temperaturi, dijeli je na hladnu, prohladnu, toplu i vruću.

Gorke namirnice pomjeraju energiju ka donjim, ili jin, djelovima tijela. Opore namirnice djeluju stežuće, a ljute namirnice takođe djeluju uravnotežujuće tokom jeseni.

Kuvano organsko korjenasto povrće je sjajna hrana za jesen, ali i za zimu. Energija jeseni se okreće ka unutra i naniže (jin), prema zemlji, baš kao i energija korenastog povrća.

Na primjer, cvekle, šargarepe, crvena i bijela rotkva, krompiri i celer su u jesen svuda dostupni. Špageti načinjeni od bundeve i morač su takođe odlične jesenje namirnice.

sfb

Foto: Ilustracija

U jesen umjesto sirovih, prohladnih i hladnih namirnica, jedite kuvane, veoma hranljive namirnice. Umjesto sladoleda, smrznute hrane, hladećih voćnih sokova i salata, pripremajte supe, variva i tople napitke.

Sezonsko voće, kao što su jabuke i kruške, dobro je za jesen. Odlična jesenja namirnica su pečene jabuke sa cimetom.

Dodajte malo ljutine svojim obrocima pomoću praziluka, crnog i bijelog luka, kurkume i kumina. Sve ove biljke stimulišu pluća i pomažu varenju. One ne samo da stimulišu digestivne organe, već i eliminišu gasove.

U jesen je važno da pluća budu malo vlažna, a da se ne stvara sluz, kao i da se crijeva redovno prazne i da ne nastane zatvor.

Zato treba da nastavimo da se krećemo dovoljno čak i ako je vrijeme hladno i nije prijatno za izlaženje, jer će nam to pomoći da održimo zdravlje tokom zime.

Izvor: Zdrava Hrana/Love Sensa

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari