1
min read
A- A+
Pročitano

Kineski naučnici na pragu otkrića „čudotvornog“ gela koji će nas osloboditi zubobolje

01/09/2019 - 22:07
Autor:Fos Media
1099 pregleda

Tim istraživača kineskog Univerziteta u Džeđangu objavili su u naučnom časopisu Sajen advansis (Science Advances) rezultate istraživanja koji pokazuju da postoji mogućnost da se obnovi zubna gleđ zahvaćena karijesom.

Ilustracija

Ilustracija, foto: Shutterstock

Zubna gleđ je mineralizovana supstanca koja prekriva površinu zuba. Ima vrlo komplikovanu strukturu isprepletanih štapića koja podsjeća na riblju kost što je čini najtvrđim tkivom u ljudskom tijelu.

Gleđ nastaje biološkim putem, ali kada sazri više nema moć obnavljanja. Kao posledica toga, karijes je jedno od najraširenijih hroničnih oboljenja kod ljudi.

Smole, keramika i amalgamske plombe koriste se kao nadomjestak za gleđ, ali one nikada ne postižu trajno dejstvo i vremenom otpadaju jer su napravljeni od vještačkih materijala.

Naučnicima je zubna gleđ oduvijek zadavala muke, jer njenu strukturu nikada nisu uspjeli vještački da kopiraju.

Kineski tim je svoj izum testirao na ljudskim zubima koji su posle vađenja čuvani u rastvoru koji podsjeća na sredinu u ustima. Gel je uspio da popravi gleđ već u roku od 48 sati, međutim, dobijeni sloj je bio debljine od oko tri mikrometra, koji je 400 puta tanje od neoštećene zubne gleđi.

Tim naučnika sa kineskog univerziteta trenutno testira gel na miševima, ali se nadaju da će u kasnijim fazama istraživanja moći da ga ispituju i na ljudima, prenosi RTS.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari