1
min read
A- A+
Pročitano

Ko treba da bude fizički aktivan prije, a ko poslije jela?

27/09/2019 - 19:11
Autor:Fos Media
422 pregleda

Postoje ljudi koji promovišu treniranje kao prvu stvar koju bi trebalo da uradite kada se probudite, međutim, to može da ima posljedice po zdravlje.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Mnogi vjeruju da upravo treniranje nakon samog buđenja, odnosno nakon što niste ništa jeli u periodu od 8 do 12 sati, pospješuje ubrzano topljenje masnoća u organizmu.

Nutricionista Pamela Nisevič Bede i fitnes trener Bred Šenfeld otkrili su za “Women’s Health” šta misle o treniranju na prazan želudac.

Ne postoji mnogo istraživanja na tu temu, a većina njih tvrdi da treniranje praznog stomaka neće pomoći pri ubrzanom mršavljenju, nego ćete samo imati manje energije za optimalno izvođenje treninga.

Nutricionistkinja dodaje da je treniranje na prazan želudac, ipak, odlično za one koji pokušavaju da održe kalorijski deficit i da skinu kilograme, jer će nakon treninga tijelo žudjeti za proteinima, a ne za ugljenim hidratima i šećerima, kao što je to slučaj kod većine ljudi.

Trener Šenfeld smatra da sat do dva prije treninga treba pojesti neki lagan obrok koji se pretežno sastoji od proteina i zdravih masti, kako bi organizam imao dovoljno energije za trening. Na taj način, tijelo bi bilo prisiljeno da troši masti jer nije nahranjeno ugljenim hidratima.

Ipak trošenje masti treningom na prazan želudac bolje će poći za rukom osobama koje su na keto ishrani i čije je tijelo već naviknuto da crpi energiju iz masti, a ne iz ugljenih hidrata.

Dakle, nema ništa loše u tome da odradite trening na prazan želudac, ali ako osjetite da to vašem organizmu ne prija i da se osjećate loše nakon toga, bilo bi najbolje da poslušate savjet trenera i pojedete neki proteinski obrok prije fizičke aktivnosti, prenosi B92.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari