1
min read
A- A+
Pročitano

Koliko dugo alkohol ostaje u našem organizmu posle lude žurke?

24/06/2019 - 21:04
Autor:Fos Media
726 pregleda

Oduvijek nas upozoravaju da ne vozimo ukoliko smo popili. Vožnja, jednostavno, nije bezbjedna ako je vozač pod dejstvom alkohola. A da li ste se ikada pitali koliko dugo alkohol ostaje prisutan u vašem organizmu.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Da li jutro posle burnog izlaska može da predstavlja opasnost, ukoliko želimo da sjednemo za volan, i pored toga što je prošlo nekoliko sati?

Posle svakog pijanstva, u zavisnosti od toga koliko popijete i šta ste pili, to može da naškodi vašoj jetri.

„Kada ste pod dejstvom alkohola, alkohol vam struji kroz krv i prolazi kroz jetru, što dovodi do njenog oštećenja“, objašnjava Džordž Kob, direktor američkog Nacionalnog Instituta u borbi protiv zloupotrebe alkohola i alkoholizma.

Glavni posao jetre je da filtrira krv koja teče iz digestivnog trakta u ostatak organizma. Prekomerno konzumiranje alkohola može da učini vašu jetru masnom i da prouzrokuje ožiljke koji mogu da ograniče protok krvi. To može da izazove smrt jetrenih ćelija, a samim tim i zaustavljanje funkcije jetre.

U zavisnosti od našeg metabolizma i težine, zavisi i to koliko dugo će se alkohol zadržati u našem organizmu.

„Ukoliko ste na 0,08 promila i ako više ne pijete, za dva sata biste vjerovatno bili na oko 0,05 promila“, kaže Kob. To znači da je smanjenje alkohola u krvi 0,015 promila na sat.

Prema podacima iz američkih centara za liječenje zavisnosti, alkohol može da se otkrije u krvi i do 6 sati kasnije, oko 12 - 24 sata u disanju, mokraći i pljuvački, i čak do 90 dana u kosi, piše portal Health.com.

 

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari