1
min read
A- A+
Pročitano

Koliko dugo alkohol ostaje u vašem tijelu?

25/06/2019 - 20:00
Autor:Fos Media
1005 pregleda

Vožnja pod uticajem alkohola nije opasna samo za vozača, već i one koji mu se nađu na putu. I bez obzira na to, mnogi od njih i dalje sjedaju za svoje volane s mišlju kako se ništa loše neće dogoditi, a ponekad i male količine alkohola mogu uticati na našu sposobnost za sigurnu vožnju.

Medical News Today

Foto: Medical News Today

No znamo li uopšte koliko dugo alkohol ostaje u našem organizmu?

"Kada alkohol uđe u krv, on prolazi jetrom, koja ga potom razgrađuje. Za razgradnju je odgovoran enzim alkohol-dehidrogenaza, čija količina prisutna u jetri zavisi o učestalosti uzimanja hrane. Dakle, ne samo da pijenjem na prazan želudac osjećamo njegove učinke vrlo brzo, nego se alkohol i duže zadržava u krvi i jače utiče na mozak", kaže doktor Džordž Kub, direktor Nacionalnog instituta za zloupotrebu alkohola i alkoholizam. 

"Glavni posao vaše jetre je filtriranje krvi koja teče iz vašeg probavnog sistema u ostatak tijela. U procesu razgradnje alkohola koji konzumirate, jetra nailazi na toksine. Pretjeranim konzumiranjem alkohola jetra može postati masna, a mogu nastati i ožiljci koji onda ograničavaju protok krvi. To može uzrokovati smrt jetrenih stanica, što može oslabiti funkciju jetre", ističe Kub.

Koliko će se alkohol zadržati u vašem tijelu zavisi o vašoj visini, težini i godinama.

"Većina ljudi pola pića može razgraditi u sat vremena, odnosno 30 mililitara. Prosječno vrijeme potrebno da jetra razgradi čašu od 250 mililitara vina su tri sata. Za pola litra piva biće potrebna dva sata", ističe Kub.

Prema američkim Centrima za liječenje zavisnosti, alkohol se može otkriti i do šest sati kasnije u krvi, oko 12 do 24 sata u dahu, mokraći i slini i do 90 dana u kosi.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari