1
min read
A- A+
Pročitano

Konzumiranje ribe smanjuje rizik od razvoja raka crijeva

02/08/2019 - 8:11
Autor:Fos Media
159 pregleda

Konzumiranje ribe tri puta nedeljno ili više, smanjuje rizik od razvoja raka crijeva, rezultati su najnovijeg istraživanja britanskih naučnika koji smatraju da takav trend treba podsticati u sklopu zdrave ishrane.

depositphoto/eskymaks

Ilustracija, foto: Depositphoto/eskymaks

Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu i iz Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) istražili su prehrambene navike 476.160 ljudi koji su ispunili upitnike o tome koliko često jedu određenu vrstu hrane, piše "Independent".

Anketa je obuhvatila pojedinosti o konzumiranju ribe, a rezultati su pokazali da unos u organizam 359,1 grama bilo koje ribe tri puta nedeljno smanjuje opasnost od razvoja raka crijeva za 12 posto u odnosu na konzumiranje samo 63,49 grama nedeljno. Isto je kod osoba koje nedeljno jedu 123,9 g masne ribe poput lososa, evidentiran 10 posto manji rizik od razvoja raka crijeva.

Prosječnu porciju ribe čini oko 100 grama. Istraživači napominju da se rezultati studije ne odnose na školjke. Studija je objavljena u časopisu "Clinical Gastroenterology and Hepatology", a finansirao je Svjetski fond za istraživanje raka (WCRF) koji želi da doprinese jačanju svijesti o važnosti ihrane u sprečavanju razvoja raka crijeva.

Doktori koji su vodili ovo istraživanje potvrdili su da je konzumiranje ribe vrlo zdravo za organizam i da doprinosi smanjenju rizika od razvoja raka crijeva.

Doktori ističu da biološki razlozi ovakvog djelovanja ribe nisu u potpunosti poznati, ali da su po jednoj teoriji "specifične masne kisjeline, poznate kao omega 3, koje nalazimo gotovo isključivo u nekim vrstama ribe, zaslužne za sprječavanje razvoja raka crijeva.

Jednostavne promjene u načinu života mogu da budu vrlo korisne pa i da spasu živote. Vrlo je važno u ishranu uključiti integralne žitarice, hranu bogatu vlaknima i ribu, voditi računa o zdravoj tjelesnoj težini, baviti se umjerenim vježbanjem, izbjegavati prerađene mesne proizvode i ograničiti unos crvenog mesa u organizam, ističu stručnjaci i upozoravaju da je rak debelog crijeva ili kolorektalni karcinom jedan je od najčešćih oblika zloćudnih oboljenja u svim razvijenim zemljama sa zabrinjavajućim trendom porasta učestalosti, prenosi B92.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari