1
min read
A- A+
Pročitano

Lijek za malariju genetski modifikovana gljivica?

02/06/2019 - 13:55
Autor:Fos Media
78 pregleda

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da polovinu ljudske populacije i dalje ugrožavaju malarični komarci. Rješenje bi mogla biti genetski modifikovana gljivica.

New Atlas

Foto: New Atlas

Naučnici sa Univerziteta Merilend u SAD i Istraživačkog instituta u Burkini Faso otkrili su jednu vrstu gljive koja može da suzbije malarične komarce. Dejstvo gljivice pojačano je otrovom koji je pronađen u vrsti pauka iz Australije, piše RTS.

Praktično, genetski modifikovana gljivica počinje da proizvodi otrov kada se nađe u tijelu komarca. U roku od 45 dana na probnom poligonu broj ovih insekata smanjen je za 99 odsto. Testovi su pokazali da je gljiva specifična za ove komarce i ne utiče na druge insekte kao što su pčele.

Inače, svake godine širom svijeta registruje se oko 219 miliona slučajeva malarije. Godišnje ubija više od 400.000 ljudi.

Malariju izazivaju paraziti koje prenose komarci. Najčešće se pojavljuje u tropskim i suptropskim klimatskim područjima. Širenje je najintenzivnije tokom i nakon kišnih sezona. Glavni simptomi su groznica, glavobolja, osjećaj hladnoće, povraćanje i dijareja.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari