1
min read
A- A+
Pročitano

Lista zdravih napitaka

13/09/2018 - 22:36
Autor:Fos Media
192 pregleda

Na normalnu težinu i dobro zdravlje ne utiče samo pravilna ishrana, već i zdravo piće. Tečnost se unosi u raznim oblicima, ali većina i ne razmišlja šta ona u sebi sadrži i koliko je za organizam značajna, ističu stručnjaci, navodeći ključne napitke.

a

Foto: Shutterstock

- Voda je najvažnija jer na nju otpada polovina ljudske težine. Neophodna je za varenje, izbacivanje toksina, regulaciju tjelesne temperature znojenjem. Unošenjem osam čaša vode dnevno čisti se koža i umanjuje želja za hranom, ukoliko se polako ispija tokom cijelog dana.

- Voćni sok je izuzetno bitan, posebno ako je svježe iscijeđen od pomorandže i grejpfruta. Sokovi obogaćeni kalcijumom obezbjeđuju dodatnu zaštitu kostiju. Ako pazite na kalorije kojih u soku može biti više od 100 po jednoj čaši, sok treba razrijediti vodom.

- Sok od šipka se posebno preporučuje zbog obilja vitamina A, C, E i folne kiseline. Uz to, ima i tri puta veću antioksidansnu moć od crvenog vina ili zelenog čaja.

- Mlijeko, posebno obrano ili poluobrano, pomaže u održavanju težine i predstavlja idealan izvor kalcijuma i proteina. Za alergične na laktozu ili one koji ne vole mlijeko, preporučuje se sojino ili mlijeko od pirinča.

- Čajevi, topli ili hladni, crni ili zeleni, sadrže flavonoide koji smanjuju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka. Sa ovim čajevima ipak treba biti oprezan jer sadrže i kofein. U 200 ml crnog čaja nalazi se 70 mg kofeina, dok 200 ml zelenog čaja ima 35 mg ovog neželjenog sastojka.

- Biljni čajevi od cvjetova, trava, voćki i začina nemaju kofeina, pa se mogu piti po želji. Posebno su djelotvorni čajevi kamilice, šipurka ili cvijeta pomorandže.

Izvor: Novosti

Pročitajte još:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari