1
min read
A- A+
Pročitano

Maline i jagode najbolje je prati u sirćetu i sodi bikarboni

16/05/2018 - 17:08
Autor:Fos Media
214 pregleda

Jagode su na 12., a maline na 10. mjestu po zagađenosti pesticidima, a zbog njihove hrapave površine teško ih je dobro očistiti samo vodom zato treba biti na oprezu, upozoravaju nutricionisti. 

a

Foto: Thinkstock

Voće i povrće sve je veći izvor ostataka pesticida, a jedan od indikatora zagađenosti organizma pesticidima je majčino mlijeko u kojem je pronađen velik dio toksina.

Ovi toksini mogu biti vrlo opasni ako se dobro ne operu iz namirnica. Oni se nakupljaju u organizmu i vrlo se teško čiste iz njega a kada se nakupe u organizmu mogu izazvati autoimuna oboljenja, kao i hronične bolesti, na što upozorava i Svjetska zdravstvena organizacija. 

Prema količini toksina na vrhu su breskva, jabuka, paprika, trešnja, višnja i nektarine. Maline su na desetom, a jagode na dvanaestom mjestu. 

Voće je zato potrebno temeljito oprati, a pritom je najbolje koristiti sirće i sodu bikarbonu. Alkoholno sirće izvrstan je za ubijanje svih štetnih mikroba na voću. Soda bikarbona je zbog sastava dobro sredstvo za izvlačenje štetnih toksina iz voća, što je potvrdila i nova studija Univerziteta u Masačusetsu.

Voće se prvo ostavi u sirćetu dvadeset minuta a nakon toga se može malo isprati i ostaviti u mjesavini sode bikarbone i vode.

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off

Komentari