1
min read
A- A+
Pročitano

Manjak vitamina D može dovesti do slabosti mišića

30/10/2019 - 22:28
Autor:Fos Media
398 pregleda

Manjak vitamina D može dovesti do lošeg rada skeletnih mišića kod odraslih starijih od 60 godina, ukazuje novo istraživanje.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Održavanje funkcija skeletnih mišića tokom života je presudna komponenta uspješnog starenja, promovisanja nezavisnosti, mobilnosti, kvaliteta života i smanjenja krtosti kostiju, a samim tim i manjim rizikom od preloma pri padu.

Iako se zna da vježbanje zadržava funkciju mišića, a sve je veći dokaz da adekvatan status vitamina D takođe može imati zaštitnu ulogu.

"Naši rezultati pokazuju da je nedostatak vitamina D povećao vjerovatnoću za lošu funkciju mišića kod starijih odraslih osoba i potvrđuje zaštitni efekat fizičke aktivnosti", izjavila je jedna od autorki studije Maria O'Salivan, vanredna profesorka za ishranu na "Trinity College Dublin" u Irskoj.

"Održavanje mišićne funkcije je nevjerovatno važno i često zanemareno u promociji zdravog starenja. Rješavanje ovog problema kroz razne pristupe koji uključuju fizičku aktivnost, unos vitamina D i druge modifikovane komponente ishrane i načina života zahtjevaju dalja ispitivanja", rekla je profesorka O'Salivan.

Nalazi se zasnivaju na analizi podataka preko 4.000 odraslih osoba starosti 60 i više godina, iz engleske longitudinalne studije.

Na osnovu te studije prevalencija mišićne slabosti bila je udvostručena kod starijih odraslih osoba sa nedostatkom vitamina D, a nalazi su objavljeni u internacionalnom časopisu "Clinical Interventions in Ageing".

Slično tome, oslabljena "performansa mišića" bila je utrostručena kod starijih odraslih osoba sa nedostatkom ovog vitamina D.

Na osnovu složenijih statističkih analiza, studija je pokazala da nedostatak vitamina D značajno povećava vjerovatnoću oslabljene mišićne snage i performansi.

Studija je potvrdila povezane koristi od fizičke aktivnosti. Stariji odrasli koji su učestvovali u redovnim umjerenim fizičkim aktivnostima imali su značajno manju vjerovatnoću za slabu mišićnu snagu i fizičke performanse.

Izvori vitamina D

Najbolji izvori vitamina D u jesenjem periodu, kada je broj sunčanih dana smanjen, jesu hrana i po potrebi suplementi.

Namirnice bogate ovim vitaminom su: Mlijeko, jaja (naročito žumance), riba (losos, sardina i tuna), pečurke, svinjsko meso i žitarice.

Vitamin D najbolje dejstvo ima ukoliko se uzima u kombinaciji sa vitaminom A, C, kalcijumom i fosforom.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari