2
min read
A- A+
Pročitano

Ovo su najbolje dijete ako imate dijabetes

10/10/2018 - 18:28
Autor:Fos Media
186 pregleda

Jedan od najboljih načina da kontrolirate nivo šećera u krvi, ostanete fit i osjećate se bolje jeste da se ispravno hranite. Odlučite li se na dijetu uprkos bolesti, morate početi od osnova.

a

Foto: Thinkstock

Ono što prvo morate uraditi jeste odreći se pržene hrane, slatkiša i slatkih napitaka. Umjesto toga usresredite se na povrće, žitarice, proteine, mliječne proizvode s niskim udjelom masti, voće i na zdrave masnoće. 

Takođe, možda ćete morati jesti svakih nekoliko sati kako biste održali ravnotežu šećera u krvi. Vaš ljekar vam takođe može pomoći da odredite koja je dijeta prava za vas, piše WebMD. 

Mediteranska dijeta

Ova dijeta podrazumijeva puno voća i povrća, kao i ribu, piletinu, orašaste plodove, maslinovo ulje, mahune i žitarice od cijelog zrna. Ono što nećete prečesto jesti ako ste na ovoj dijeti su crveno meso, maslac i so. Neke naučne studije potvrdile su da ova dijeta pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi. Takođe, možete popiti i čašu vina za ručak, ali se ne preporučuje više od jednog pića dnevno ako ste žena ili dva ukoliko ste muškarac. 

Dash dijeta

Prehrambeni stručnjaci preporučuju ovaj plan prehrane, jer služi za snižavanje krvnog pritiska. Ova dijeta podrazumijeva puno voća, povrća, mliječnih proizvoda, žitarice od cijelog zrna, ribu, orahe i grašak. Istraživanja su pokazala da ova prehrana može poboljšati osjetljivost na inzulin, ali mora biti uključen i cjelokupni program gubitka tjelesne težine s vježbanjem. 

Zona dijeta

Zona dijetu razvio je biohemičar Barry Sears. Njen cilj je stabilizovati količinu šećera u krvi. Prehrana se sastoji od 40 odsto ugljenih hidrata, 30 posto proteina i 30 posto masti. Ugljeni hidrati se rangiraju kao dobri ili loši na osnovu glikemijskog indeksa. Na primjer, možete jesti piletinu i ječam, ali ćete zato izbjegavati krompir i žumanca. Studija iz 2015. godine pokazala je da ova dijeta ima pozitivan učinak za dijabetičare pa će ova vrsta prehrane biti dobar izbor za vas. 

Paleo dijeta

Paleo dijeta je rezultat istraživanja profesora Lorena Cordaina. Dijeta se zasniva na proučavanju moguće ishrane naših prapredaka iz perioda paleolita. To znači da ćete morati zaboraviti na mliječne proizvode, rafinirane šećere, žitarice, mahune i biljna ulja. Meso i jaja su najvažnije komponente Paleo dijete, a možete još jesti i voće, povrće, ribu, orahe i sjemenke. 

Bezglutenska dijeta 

Uz pomoć ove dijete izgubićete višak kilograma, poboljšati probavu i povećati energiju. Smijete jesti pasulj, sjemenke, orašaste plodove, svježa jaja, meso, heljdu, kukuruz, rižu, soju, krompir, kinesku šećernu trsku... Ono što morate izbjegavati je ječam, raž, brašno, torte, hljeb, pite, pomfit, paste...

Dijeta na bazi sirove hrane

Ljudi koji slijede ovu prehranu vjeruju da visoka temperatura pri kuvanju uništava hranjive sastojke u namirnicama. Oni jedu puno svježih proizvoda, sjemenki i orašastih plodova, a obroci se prave uz pomoć blednera i dehidratora. Ova vrsta prehrane je veoma zdrava i zato se i preporučuje osobama koje imaju dijabetes.

Pročitajte još:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari