1
min read
A- A+
Pročitano

Psiholog o početku nove školske godine: Roditelji su veći paničari od djece

28/08/2019 - 16:53
Autor:Fos Media
273 pregleda

Slovenački klinički psiholog Aleksander Zadel ističe dva ekstrema u roditeljstvu - roditelje sa očekivanjima koji su veoma zahtjevni i pretjerano zaštitnički nastrojene roditelje koji dugoročno predstavljaju najveću opasnost po djecu, jer im ne dozvoljavaju da nauče da žive život i nose se sa teškim situacijama.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Zadel, koji je i direktor instituta za lični razvoj Korpus Anima ratio, rekao je povodom početka nove školske godine da su dramatično veći paničari roditelji, dok su djeca izdržljiva i uglavnom školu prihvataju kao činjenicu, prenosi mariborski list Večer.

Prema njegovim riječima, roditelji koji shvataju djecu i njegovo školovanje kao lični projekat vjerovatno će biti anksiozni jer ih očekuju razgovori o domaćim zadacima, učenju, odgovornosti, rezultatima.

"Danas su ljudi mnogo više veštački povezani nego nekada. Pod tim mislim na povezanost na drustvenim mrežama, a ne na ličnu povezanost. Tamo se formiraju neki opšti stavovi, uvjerenja i očekivanja o tome kako bi škola, nastavnici i djeca trebalo da izgledaju. Na ovaj način gubi se odnos prema individualnosti samog djeteta, kao i prema nastavnicima i školi", rekao je on.

Kako je rekao, danas se malo vodi računa o potencijalu djeteta, jer vlada mišljenje da smo svi sposobni da postignemo bilo šta ako dovoljno to želimo i damo sve od sebe.

"To su ogromne gluposti", rekao je on i dodao da pritisci na dijete u smislu da će na njegov život imati uticaj ako nema najbolju ocjenu ili ako nije najbolje, prije ili kasnije manifestovati na djetetu.

"Zato su pod velikim stresom, a ne zato što je škola zahtjevna", rekao je Zadel.

Izvor: Tanjug

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari